Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Još jedno pitanje o tetanusu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

edis

23.06.2008. 14:10

Jučer dok sam radio uobičajene poslove oko kuće sam se udario motikom u nožni prst. Naime, rana nije bila velika, i izgledala je kako obična posjekotina. Tu noć nisam otišao doktoru već tek poslije 48 sati kada sam se malo prisabrao i čitajući po netu shvatio kakve mogu biti posljedice.

Primio sam tetanus i dobio citeral da pijem. Sada me jako zanima, da li sam zakasnio sa tetanusom i lijekovima iako jesam koliko je sada to opasno i šta bi mi bilo dalje činiti..

zahvaljujem...

Darko Richter, dr. med.

23.06.2008. 23:00

Vjerojatno ste ranije cijepljeni za tetanus, i, ako je tako, uopće niste zakasnili.

edis

24.06.2008. 00:15

Jesam ali prije 12 godina. Dali su mi tetanus 250 ml ali su rekli da je prevencija pa nisam najpotpunije shvatio. Evo već je prošlo 3 dana i imam samo mali otok jedva primjetan i to sa izgledom zarastanje kao poslije obične posjekotine.

Mene sada zanima ako ovo bude sve uredu, da li je potrebno da odem opet izvaditi krv, i da li je potrebno opet poslije nekoga perioda da dobijem tetanus

zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

24.06.2008. 10:05

Očito vas nisu cijepili aktivno, već pasivno, tj., zbogr odmaka od 12 godina dali su odmah gotove gamaglobuline protiv tetanusa. Potom su vas sigurno uputili da obnvite cijepljenje (aktivnu imunizaciju).
Zašto bi se vadila krv i što biste vi u krvi htjeli vidjeti?
Pa vi niste shvatili skoro ništa što se s vama zbilo. Vama je " 250 ml" isto što i "250 j." Razlika je golema. Barem mi napišite da li ste dobili 1 ili 2 injekcije taj puta. Prije nego postavite bilo kakvo pitanje, PREPIŠITE dijagnozu i terapiju koju ste dobili, a siguran sam 100% da ima barem jedna rečenica na samom kraju koja vas upućuje što dalje.

edis

25.06.2008. 12:25

Kada sam ispričao doktoru šta se desilo i vrijeme koje je prošlo nakon povrede, ništa posebno mi nije kazao nego mi je dao tri recepta i to:

1. tetabulin s/d 250 iu/ml
2. A nate ( samo sam tako vidio da piše, a ustvari je neka injekcija koju sam također dobio u debelo meso)
3. citeral ( tablete)

Ja sam sa ta tri recepta otišao, primio injekcije i počeo da koristim citeral terapiju.Od tog trenutka mi je ostalo mnogo pitanja u glavi.

Najbitnije mi je sada, pošto vidim da malo zacjeljuje rana, da li moram da pratim taj razvoj i dalje? Da li se sve završava time što rana zacijeli? Da li se u tijelu i posle toga dešava neka borba, jer ipak, na prstu je bila infekcija?

Što se tiče pregleeda krvi to sam kao laik pitao, jer sam shvatio da se sve vrti oko te krvi. Bojim se samo, da ako sve ovo bude uredu, da i dalje ostane nešto u krvi i ne bude uticalo negativno na moje zdravlje, pa da opet iz neznanja pogriješim.

Zato sam pitao zbog preventive, je li potrebno uraditi nalaz krvi, i druga stvar, da li i dalje moram malo pratiti svoje stanje kada rana zacijeli. Ako je potrebno da kroz određeni period dobijem jos jednu dozu cijepljenja, volio bih to da znam.


zahvaljujem...

Darko Richter, dr. med.

25.06.2008. 15:20

Dobili ste sve što treba, i aktivnu (Ana-Te), i pasivnu (Tetabulin) imunizaciju, i antibiotik. Pitanje je još samo da li su vas naručili na docjepljivanje.
Sva ostala pitanja su izlišna.

edis

25.06.2008. 17:05

Eh, mnogo vam hvala na pojašnjenju ove terapije koju koristim i koju sam dobio.

Nisu me narucili na ponovno cjepljenje, ali ako je važno ja već sutra idem kod svog doktora da trazim to docjepljivanje. Samo me zanima u kom vremenskom periodu bi trebao dobiti dopunsko cjepivo...


hvala

Darko Richter, dr. med.

25.06.2008. 21:20

S obzirom da ste primili i gotova protutijela (Tetabulin), i aktivno cjepivo (Ana-Te), postoji mogućnost da ta gotova protutijela, ne samo da vas zaštite odmah od mogućeg tetanusa, već da vas "zaštite" (neutraliziraju) i od antigena tetanusa u aktivnom cjepivu. Zato se obično preporučuje, nakon što se primili jedno i drugo, nakon nekih 6-9 mj. otići po još jedan Ana-Te (sada bez Tatabulina).

edis

26.06.2008. 00:30

Veliko hvala vama, mnogo mi je sve ovo značilo da shvatim svoju stvarnu sliku povrede...

Roger

22.05.2009. 09:45

Poštovanje,prije 5 dana sam zadobio ogrebotine na ruci,kraste se već gule.Zanima me da li u takvim situacijama ima razloga za brigu ako sam cijepljen prije nepunih 2 godine, a odmah nakon ozljede sam ranu oprao s alkoholom???Imam 20 g.Hvala !

Darko Richter, dr. med.

23.05.2009. 00:55

Nema, ako je tako kako kažete (da ste cijepljeni aktivno protiv tetanusa prije 2 g.).