Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


MoPaRu i alergija na jaja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

fs989

29.12.2023. 12:40

Postovani,

Sin od 4 godine je do sada primio sva cjepiva, osim MoPaRu. Do sada je imao dvije dosta teske reakcije na proizvode s jajem u sastavu (mucnina, visok broj otkucaja, kod prvog slucaja gotovo 200, respiratorno nije imao teze smetnje), a zadnje alergolosko testiranje prije par mjeseci (iz krvi) je pokazalo razinu 6 na bjelanjak i 5 na zutanjak ( godinu prije toga 6/6). Dr. alergolog koja mu vodi alergiju (zadnje 2 godine je na 2x1 potisak 50 mcg flixotide trajnoj terapiji zbog cestih bronhoopstrukcija) bi voljela jos pricekati sa cijepljenjem zbog mogucnosti da izraste iz alergije ili se razina barem smanji, ali supruga i ja razmatramo mogucnost da ga cjepimo u dnevnoj bolnici. Pedijatrica nam savjetuje da bi ga bilo dobro cijepiti pa nismo sigurni kojoj odluci se prikloniti. Je li, i u kojoj mjeri, alergija na jaja - uz povijest reakcija na jaje u sastavu prehrambenih proizvoda - jos uvijek kontraindikacija za cijepljenje MoPaRu cjepivom (ili sto je vec trenutno dostupno u Hrvatskoj)? Hvala!

Darko Richter, dr. med.

31.12.2023. 14:30

Očito ima visoku alergiju na jaje, i kliničku reaktivnost koja ovako iz daleka liči na anafilaksiju. Međutim, u MPR cjepivu nalaze se samo tragovi jaja, koji nisu analitički mjerljivi. Amerikanci (cDC) uopće na spominje alergiju na jaje kao kontraindikaciju za MPR, a tu su mjeru opreza skinuli i s cjepiva za gripu koja mogu sadržavati mjerljive količine bjelančevina jajeta.
Dakle, nema se što čekati da prođe ova alergija, jer dijete već ima 4 godine i dalje je alergično na jaje. Možete mu dati napraviti komponentnu dijagnostiku (Analiza 295) i vidjeti da li je preosjetljv na ovomukoid (Gal d 1) jer taj komponentni alergen ukazuje na upornost alergije (tj. da neće tako lako i brzo minuti). No, cijepiti se može u dnevnoj bolnici, a ako želite, možete doći i do mene u Polikliniku DermaPlus. Ja bih mu prvo učinio prick test (traje 20 min), pa ga zatim cijepio frakcionirano, u 2 koraka:; najprije 1/10 doze (0,05 ml), zatim, nakon 30 min, ostatak (0,45 ml), Promatranje do ukupno 2 h.