Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


neonatalne konvulzije i cjepivo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

samarkand

04.11.2014. 17:50

Poštovani,

Imam djevojčicu, nešto više od pet i po mjeseci staru, rođena iz prve uredne trudnoće, 41+6- porod indukovan,brz, kako se ispostavilo hiperstimulisan, ctg pokazao smanjen broj otkucaja srca, apgar 8/8, PT 3700, PD 56, OG 36. Pri prvom pregledu- plač snažan, tonus dobar, refleksi poz. U trećem danu kratkotrajni trzaji desnom rukom koji su sponatno prestali. Pošto sam ovaj prvi napad ( ako je bio prvi) ja primijetila, mogu vam reći da nije bio dramatičan, bilo mi je sumnjivo samo to što se to diskretno mahanje ponavljalo više puta. Laboratorijski nalazi pokazuju hipokalcijemiju, ona tada prima Ca glukonat, glukozu, Bedoxin, Penbritin i Gentamycin. Međutim, napad se nakon par sati ponavlja- ritmični trzajevi lijeve ruke, zatim lijeve noge a potom generalizirano. Napad zaustavljen fenobarbitonom. Pošto u bolnici u kojoj je rođena nije bilo više mogućnosti za daljnu obradu prebačena je u klinički centar u Tuzli. Sestra koja ju je pratila do klinike je rekla da je pri prijemu imala još jedan napad, toga nema napismeno, tako da ih je sveukupno bilo dva ili tri.
Što se tiče laboratorijskih i drugih pretraga, pokušaću da skratim: nalaz koagulograma u fiziološkim granicama, lumbalnom punkcijom isključen meningitis, CRP rastao do 7,3 mg/L, mikrobiološki nalazi- sve sterilno. RTG pluća uredan, Uz abdomena- naglašen pijelon lijevo uz ostali uredan nalaz, UZ srca- FOA uz ostali uredan nalaz, EEG uredan, UZ mozga- prati se teža forma HIE uz sumnju na HIC, nalaz nejasan zbog čega se indicira CT mozga koji potvrdi intrakranijalnu hemoragiju u lijevoj hemisferi malog mozga. Dijagnoza:
Neonatus a temporae
Asphyxio perinatalis
Kephalhematoma regio parietalis lateris dextri ( toliki da su me često pitali da li je rođena uz pomoć vakuuma)
Convulsiones neonatorum
Encephalopathia hyipoxico ischemica ( Ovo mi je bilo prilično teško da shvatim, posebno - "teža forma HIE", jer dijete je bilo generalno dobro, a dijagnoza i nije baš tako sjajna, rekoše mi da su tu dijagnozu postavili zbog konvulzija)
Haemorrhagio intracranialis reg. intracerebellaris sin.
Sepsis neonatorum ( Većina lekara misli da je nije bilo, neki možda da nije dokazana zbog uključenog antibiotika)
Foramen ovale apertum
Neurorizično novorođenče
Posle deset dana puštena je kući, jedan dan je provela u inkubatoru, fenobarbiton uključen do nepuna dva mjeseca, prvi kontrolni Uz - poboljšanje, drugi- nalaz uredan, kontrolni EEg uredan, kontrole kod fizijatra- bez dijagnoze, tj. dg. neurorizično novorođenče, idemo redovno na vježbe, po tablicama razvoja vještine usvaja unaprijed. U Tuzli nakon urednog EEG i prestanka terapije fenobarbitonom kažu da se započne sa vakcinacijom. Tada prima drugu dozu HBV (prvu primila u porodilištu) i BCG cjepivo kojeg nije bilo po rođenju. Nadležni pedijatar odlaže daljnje vakcinisanje za tri mjeseca i kaže da će obzirom na njenu situaciju primiti cjepivo 5u1. Međutim, kada smo došli na red tih vakcina više nema i ne znaju kada će ih imati. Ja bih cjepivo kupila, ali čini mi se da sve i kada bih to uspjela da ga ne bi dali. Iako smatram da je vakcinacija neophodna, ipak se sada plašim, iskreno ne znam ni sama čega. Lena je dobro, nikakvih problema više nismo imali, njen pedijatar dao dozvolu za vakcinisanje, ali mene interesuje i vaše mišljenje, posebno zato što se mišljenja ljekara donekle razilaze u pogledu uzroka konvulzija. Konkretno, interesuje me da li je u njenom slučaju obično cjepivo opterećeno većim nuspojavama nego cjepivo 5u1?
Znam da je ovaj moj post predugačak, ali se ipak nadam da ćete naći vremena da ga pročitate.

Unaprijed zahvalna!

Darko Richter, dr. med.

05.11.2014. 01:30

Ako je EEG uredan, ako dijete usvaja redom psihomotorne vještine, ako je alertno, prati pogledom, čuje, počinje gugutati, smiješi se, prepoznaje već strana lica i po malo sjedi, onda ne vidim razloga da se uredno ne bi cijepilo. Neće imati nikakvih posebnih problema. A što je to bilo onda kada je bilo, tko da sada zna? Da je to bilo nešto ozbiljno, imalo bi i sada nekakvih posljedica ili ostatnih oštećenja.

samarkand

05.11.2014. 22:45

Hvala na brzom odgovoru! Sasvim uzgred, žao mi je što više ne odgovarate na forumu pedijatrije.

Puno pozdrava, svako dobro!

Sladjana

Darko Richter, dr. med.

09.11.2014. 04:20

Bio sam se malo umorio, odgovaro sam preko 10 godina, svaki dan na prosječno 3 pitanja, uglavnom odmah. I to vas, ipak, iscrpi.