Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Obavezno cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jochen

26.01.2006. 15:05

Postovani gosp. dr. Richter,

moja obitelj i ja doselili smo iz Njemacke u Hrvatsku pocetkom ove godine. Zelimo nasu stariju kcer (5 god.) upisati ovdje u vrtic. Medjutim, naisli smo na jednu prepreku: ona, osim protiv tetanusa, nije cijepljenja. Naime, u Njemackoj ta obaveza ne postoji, te smo se nakon konzultacije s pedijatrom odlucili da nasu djecu ne cijepimo. Ljubazno Vas molimo da nas savjetujete protiv cega ovdje u Hrvatskoj zaista moramo cijepiti dijete i kojim se to cjepivom ovdje moze cijepiti?
Vas odgovor bi nam mnogo pomogao!
Unaprijed zahvaljujemo,

s postovanjem

Jochen

Dr. Darko Richter

26.01.2006. 23:24

Poći ću od pretpostavke da je potpuno cijepljena protiv tetanusa, a to znači da je primila ukupno 5 injekcija do sada.
U tom slučaju nedostaje joj cijepljenje protiv: poliomijelitisa - 4 doze, hemofilusa - 1 doza, difterije - 5 doza. Sada, problematično je cijepiti protv nor. difterije, jer je cijepivo uvijek u kombinaciji, ili s tetanusom, ili s tetanusom i pertusisom. Naime, ne valja niti pretjerivati s cijepljenjem protiv tetanusa. No, ako je pirmila samo 1-3 doze tetanusa, tada bih vam preporučio da djevojčica primi slijedeća cjepiva:
1. Infanrix-IPV+Hib, ovdje poznat kao "5 u 1" jer sadrži tetanus, difteriju acelularni pertusis, mrtvipolio i hemofilus u istoj injekciji - 1 doza. Istodobno uz ovo cjepivo, može u neko drugo mjesto primiti cjepivo protiv zaušnajka-ospica-rubele, tj. Masern-Mumps-Rubella, npr. Priorix.
2. Infanrix + OPV (OPV = živa oralna polio vakcina), nakon 1 mj. i opet nakon 1 mj.
3. Treba primiti još 1 dozu OPV-a nakon 6 mj. i još 1 dozu Priorix-a, 4 tjedna prije OPV-a, ili najmanje 6 tjedana nakon.
U nastavku valja voditi računa da je sada "hiperimunizirana" na tetanus i da ne treba primati nove doze barem 5 godina, čak niti u slučaju nesterilnog ranjavanja. Istodobno, nešto je "hipoimunizirana" protiv difterije. No, u 8. razredu vodje dobivaju kombinaciju tetenus-difterija, i to bi trebalo biti dovoljno.
Usput, savjetovao bih vam da dijete cijepite i od vodenih kozica (Varilrix, 1 doza) ako ih do sada nije preboljela, te već sada i od hepatitisa A i B (Twinrix, 2 doze + Engerix 1 doza).

Jochen

14.02.2006. 10:02

Postovani gospodine dr. Richter,

zahvaljujem na Vasem opsirnom i strucnom odgovoru!

S postovanjem,
Jochen