Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Prvo cjepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Boris

14.02.2006. 19:09

Postovani doktore Richter,

Nasa curica (prvo dijete) stara je mjesec dana i sve je u redu, osim sto supruga nema mlijeka pa je beba od pocetka "na bocici". Po preporuci pedijatra hranimo je s umjetnim mlijekom Aptamil AR 1 koje je dobro prihvatila. Raste i dobiva na tezini. Prvi pregled pokazao je da je sve u redu.
S 2 mjeseca beba mora na prvo cjepljenje. Mama je u djecjoj dobi imala rekaciju na penicilin.
Ponudjeno nam je na izbor ili redovni program cjepljenja ili "5 u 1".

Molim Vas za savijet za sto da se odlucimo obzirom na gore navedeno, te nam s obzirom na preporuku prvog cjepiva kazete daljnu dinamiku i vrstu cjepiva.
Cijena nam nije bitna jedino zelimo najbolje svojoj bebi (najbolji ucinak uz sto manje kontraindikacija i naravno izbjegavanje tezih komplikacija o kojima smo citali u tisku vezano za domaca cjepiva).

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

Boris

Dr. Darko Richter

14.02.2006. 21:17

Moj izbog s navršenih 2 mj. bio bi "5 u 1", zatim to isto još dvaput u razmacima od 4-6 tjedana, i time bi cijepljenje u prvoj godini bili završeno. Početkom druge godine života treba da primi MoPaRu, a tu bih svakako savjetovao Priorix, kako bi se izbjegao bilo koji rizik aseptičkog meningitisa koji u malom postotku prati cjepivo Imunološkog Zavoda Zagreb, a negdje sa 15-18 mj. slijedi četvrti "5 u 1". Dalje je do dobi od 4-6 g. dijete mirno. Inače, imate na stranicama Cybermeda, foruma za cijepljenje, puni kalendar kako je propisan u Hrvatskoj. Ono što bih vam savjetovao kao razliku prema akutlanom hrvatskom kalendaru, jest cijepljenje protiv hepatitisa B već sada, cjepivo je u svakom slučaju Engerix (i službeno i neslužbeno), a daje se uobičajenom shemom u 3 doze: 0-1-6 mj. Mogla je biti cijepljena već u prvom mjesecu, čak i na rođenju, te bilo kada kasnije, tako da čas prvog dijepljenja (čas "0"blunk nije bitan. Možete se odlučiti čak i na to da Engerix primi u drugo mjesto istog dana kada primi prvu, zatim za 1 mj. i drugu dozu "5 u 1", a treću dozu prima odvojeno od 3. doze "5 u 1". Nadalje, u istom opcijskom smilsu, preporučujem vam da nakon navršene prve godine života dijete primi i cjepivo protiv vodenih kozica, Varilrix, ukoliko slučajno ne preboli vodene kozice tijekom prvih 12 mj. Varilrix može primiti istog dana kada i Priorix, a ako se ne daju istoga dana, onda razmak treba da bude 6 tjedana.