Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


odgoda cjepljenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dunja

20.05.2006. 21:08

Postovani,
moj sin ima 17 mj., jos nije cijepljen niti moparu niti Priorix jer je bio bolestan, pa je pedijatrica cekala da prodje neko vrijeme od bolesti i to se tako odugovlaci zadnjih par mjeseci. Sad bi ga trebali cijepiti, ja sam odabrala Priorix kojeg trenutno nema za kupiti. Pedijatrica ga zeli cijepiti sa standardnim cjepivom, ali ja odbijam. Kaze da Priorixa nece biti slijedecih barem 6 mjeseci a to je predugo cekati jer da se dijete ne moze docjepljivati ako nije obavljeno ovo cijepljenje.
Molim Vas za savjet i Vase misljenje.
Hvala.

Dr. Darko Richter

21.05.2006. 11:26

Dijete se u pricipu mora cijepiti, u vlastitom interesu. Ona neće cijepiti Priorixom, vi nećete MoPaRu. Što sada.
Neka vam ispostavi privatni recept za Priorix, nabavite ga preko marketinga za lijekove ili druge ljekarne koja je spremna dobaviti Priorix iz inozemstva, ili, jednostavno, odite u Sloveniju ili Austriju i nabavite Priorix. Tada vas može cijepiti cjepivom koje vi želite i koje je registrirano u Hrvatskoj, i na vrijeme. Inače, docjepljivanje sa 6-7 godina obavlja se praktički radi kompletiranja obuhvata, tj. onih koji iz raznih razloga nisu bili prvi puta cijepljeni, a već cijepljenima to nimalo ne škodi, te nije baš istina da se drugi puta ne cijepi, ako se nije cijepilo prvi puta. Kao što samo rekao, ranije cijepljenima ne škodi, iako se smatra da su već prvom dozom zaštićeni za cijeli život, dok oni necijepljeni uskaču tada u isti vlak.

baltazar15

18.11.2016. 22:35

Postovani
Dijete je rođeno 31.7.2016. 4060gr 54 cm apgar 10/10. Cijepljenjo u bolnici bez nuspojava. S 2 mjeseca primila 6 u 1. Nakon što se probudila nakon cca 3h uslijedila je malaksalost,padanje glavice, neprirodno bljedilo lica s ljubicastim krugom oko usta, listovi plavo ljubičasti. Plač je bio na refule između placa zatvarala je oči kao da pokušava zaspat. Boja lica je bila izrazito bijela. Mjesto uboda normalno. Nakon 15 min stanje se normaliziralo. Nije dobila temperaturu. Pedijatrica je odlučila da je za sada više neće cijepiti i sa imunolozima će se dogovoriti kada i kako i da li cijepiti. Zanima me jeste li upoznati sa ovakvom reakcijom na cjepivo i sto Vi predlaže te? Stariji sin uredno cjepljen bez reakcije. Srdačan pozdrav

IBergman

23.11.2016. 14:50

Poštovani Dr. Richter,
dječak star godinu i devet mjeseci nije još primio cjepiva MO-PA-RU i DTaP-IPV-Hib. Razlog je bio učestala pojava laringitisa, jakoga kašlja te curenja nosa. Prošli tjedan smo ga odveli na testiranje na alergije i ispostavilo se da je alergičan na pelud, jaja, teletinu i soju. Doktorica koja je testirala nam je savjetovala da odgodimo cjepivo MO - PA - RU koje je trebao primiti s godinu dana, a mene zanima vaše mišljenje i za cjepivo koje je trebao primiti s osamnaest mjeseci? Hoćemo li odgoditi i to cjepivo?

Hvala na odgovoru,
Lp.

Darko Richter, dr. med.

24.11.2016. 15:45

DTaP-Hib-IPV može primiti bez obzira na alergološke nalaze, a MPR ovisi o tome da li inače konzumira jaja, bez obzira na alergološki nalaz. Ako tolerira jaja, makar u drugim jelima, onda se može cijepiti bze problema.

baltazar15

21.12.2016. 22:10

Postovani dr.Richter,
Vezano uz moj upit od 18.11.2016. Posto niste mi još stigli odgovorit htjela sam Vam još dodati da je dijete s 3 i pol mjeseca dobilo febrilne konvulzije pa me zanima kada i da li predlazete cijepiti?

Darko Richter, dr. med.

23.12.2016. 20:25

Ne znam kako sam previdio vaše pitanje od 18.11. 2016., no baš zato se to tako i dogodi, jer ne znamo kako.
No, sada ćemo stvari razjasniti:
U pitanju od 18. 11. opisujete nakoh cijepljenja "6u1" jednu poznatu nuspojavu na cijepljenje: hiptonično-hiporesponsivna epizoda. Ona se ne mor aponoviti kod idućeg cijepljenja, i većina se djece dalje cijepi bez problema. Međutim, nema načina da se predviti hoće li se tako nešto dogoditi.
Sada pitate dalje zbog febrilnih konvuzija s 3,5 mj. u istog djeteta. Moram vam reći da febrilne konvulzije s 3,5 mj. ja uvijek pogledam dvaput, jer, one su, prije dobi od 6 mj., rijetke, ili odmah predstavljaju neku vrstu epilepsije. Ako je sve pod kontrolom i EEG uredan, dijete se može nastaviti cijepiti uz zaštiti antipiretikom u času cijepljenja te s jeoš 2 ponovljene doze u razmacima od po 6 h. Hipotonično-hiporesponsivna epizoda ne može se unaprijed isključiti niti prevenirati.
Recimo da bih ja volio najprije vidjeti povjest bolesti u svezi s febrilnim konvulzijama, a potom bih, ako bih zaključio da cijepljenje može dalje, vjeroatno savjetovao cijepljenje u dnevno-bolničkim uvjetima (cijepljenje oko 9 h, otpust krajem radnog vremena).

anahu

31.01.2017. 15:00

Poštovani prim.Richter,

Dječak je trenutno u dobi od 22.mj, u rodilištu je primio BCG te potom sa 3 mj - 6 mj - 8 mj Infanrix Hexa (kasnili smo zbog viroza, stariji brat je vrtićko dijete). Dodatno je cijepljen sa Rotarixom i dvije doze Prevenara. Priorix/MoPaRu je u dogovoru sa nadležnim pedijatrom odgođen zbog toga što je dijete kasnilo u motoričkom razvoju, prati se na Goljaku gdje se provodila i fizikalna terapija. Trenutno je motorički u skladu sa dobi, kasni u govoru.
Nastavak cijepljenja sa 5u1 + Prevenar je planiran za jesenas, međutim dijete je u dva navrata u razmaku od mjesec dana imalo febrilne konvulzije (sa 18.mj i 19.mj). Oba puta nakon napada EEG je bio uredan, kao i prvi kontrolni EEG učinjen u 12.mj prošle godine (2 mj nakon drugog napada).
Neuropedijatar odgađa Priorix do daljnjega, a nadležni pedijatar odgađa i 5u1 + Prevenar dok se ne snime barem dva uredna EEG nalaza.

Lijepo bih Vas zamolila za Vaše mišljenje jer bi voljela nastaviti sa cijepljenjem, iako mi je jasno da je dijete već sada poprilično zaštićeno. U vrtić neide, ali ide stariji brat koji je uredno cijepljen. Također, zanima me dali u ovakvom slučaju postoji indikacija ili ev kontraindikacija za cijepljenje protiv vodenih kozica.
Napominjem da je dječak dosta slabog imuniteta, od kraja 9.mj prošle godine kada su bile prve konvulzije ulazi iz infekta u infekt, primio je od tada antibiotik u pet navrata (prije toga niti jednom), poneki rekla bih i neopravdano, ali to je sad već druga tema.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i lijepo Vas pozdravljam!

Darko Richter, dr. med.

05.02.2017. 00:40

Nejasno je zašto nije Priorix dobio sa 12-15 mjeseci, kada je za to pravo vrijeme, a sve kasnije malo po malo podiže rizik febrilnih konvulzija.
Isto tako, ne znam zašto se petlja s 5u1 + Prevenarom. Može to dobiti, ali bih preporučio da odmah po cijepljnju primi paracetamol i potom još 2 doze u razmacima od 6 h.