Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Opet o 5 u 1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

susa7

22.04.2009. 10:40

Poštovani,
Molim Vas za savjet u vezi docjepljivanja bebe.
Beba je cjepljena:
-u bolnici nakon poroda Engerix i BCG
-sa dva mjeseca starosti Pediacel + Engerix
-sa četri mjeseca starosti Pediacel.
Imao je samo reakciju na to zadnje cjepivo i to blagu temperaturu u trajanju od 2 dana i proljev koji traje vec 2 tjedna. Tjedan dana nakon početka proljeva nalazi krvi, urina, pretraga stolice na adenoviruse i rotaviruse, korpokultura bili su uredni. Inače je imao kašastu stolicu svako 2-3 dana, a nakon cjepljenja rijetku stolicu oko 7 puta u 24 sata, čak i noću, uz prilično napinjanje i izbacivanje sluzi. Upotrebom Hipp ORS200 stolica bi tokom dana postaja gušća. Beba je inače isključivo dojena, nikad nije bio bolestan iako su ukučani tokom zime bili u vise navrata bolesni. Niti je netko od nas imao nekih zdravstvenih problema u ovo vrijeme. Na osnovu svega toga i nakon pročitanih uputa proizvodjača Pediacela u kojima piše da se proljev može javit u 1-10 posto slučajeva kao reakcija na cjepivo, zaključujemo da se to i dogodilo u našem slučaju. Beba ima inače malo osjetljiv probavni sustav koji se je stabilizirao do trećeg mjeseca života (dojenačke kolike u koje je ubrojeno i dugotrajno napinjanje, stenjanje u pokušaju defekacije). Napominjem da je moja prehrana u doba tog proljeva bila standardna i da nije mogla biti uzrokom proljeva.
Nakon ovog silnog opisivanja, napokon i pitanje:
Bebu bi trebali cijepiti sa 6 mjeseci ponovo sa Pediacelom, a zbog opisane reakcije radije bi ga cijepili sa Infantrix 6 u 1. Koliko sam shvatila ako je jednom bilo reakcije na cjepivo, za očekivat je da će sljedeći put reakcija biti veća? Znam da se savjetuje da je dobro držati se cjepljenja cjepivima istog proizviđača, ali nas je strah slijedeće reakcije.
Što bi nam Vi savjetovali?
Unaprijed hvala,
Sunčica

Darko Richter, dr. med.

22.04.2009. 20:25

Kojeg datuma u koliko sati je dijate cijepljeno, a kojeg datuma u koliko sati je dobilo proljev?

susa7

22.04.2009. 22:20

Poštovani doktore,
Cjepljen je 7.04. u 8 sati, lagana temperatura je bila to veče, a proljev ne mogu točno se sjetit kad je počeo, ali svakako u roku 24h. Nismo to tada uopće vezivali sa cjepivom, nismo ni znali da može biti vezano. Mislili smo nešto je prolaznog karaktera. Još uvijek se stolica nije sasvim normalizirala, ali je puno bolje. Nije nam baš jasno zašto je to tako dugo trajalo? Možda zbog osjetljivosti njegovog probavnog sustava? Da li proljev toliko dug može biti uzrokovan cjepivom?
Unaprijed hvala,
Sunčica

Darko Richter, dr. med.

23.04.2009. 08:15

Nije vezano uz cjepivo, i može se opet cijepiti.

susa7

23.04.2009. 15:50

Poštovani doktore,
hvala Vam na brzom odgovoru. Ako nije problem, molim Vas da mi objasnite po čemu zaključujete da nije proljev uzrokovan cjepivom. Na žalost liječnika s kojima dolazim u kontakt spadam u "dosadne" pacijente koji traže neko objašnjenje. Matematičar po struci uvijek mora imat teorem i dokaz happy.
Hvala,
Pozdrav,
Sunčica

Darko Richter, dr. med.

23.04.2009. 19:10

Po čemu vi zaključujete da jest od Pediacela?
Po kojem teoremu?

susa7

23.04.2009. 22:00

Poštovani doktore,
na žalost nisam prave struke da bi imala teorem u ovom slučaju. Iz svega navedenog u prvom post-u smo posumljali na cjepivo. Nije mi uopće jasno što može biti uzrok tomu da moje dijete danas, 15 dana nakon početka proljeva, pošto nije popilo dovoljnu količinu HippORS200, opet ima rijetku stolicu nakon koje se i dalje napreže neko vrijeme. Ono što bih željela je da taj proljev stane i da se, ako možemo utjecati, ne pojavi više.
Ako znate zašto nije cjepivo molila bih lijepo da mi kao laiku ukratko objasnite.
Unaprijed hvala,
Sunčica

Darko Richter, dr. med.

24.04.2009. 08:55

Što se tu ima objašnajvati? To može biti od cjepiva isto toliko koliko i od pohanog šnicla toga dana, ili oblačnog vremena, ili zlovolje bake i djeda. Odakle vam ta sigurnost da je baš od cjepiva? Dijete ima proljev - gastroenterokolitis, kojeg ne liječite kako treba, i dokle god se budete fiksirali na nekakvo cjepivo, nećete ga niti izliječiti. Jer, jednostavno, misleći da mora proći, budući da se ne cijepi cijelo ovo vrijeme, postupate krivo u pristupuu gastroenterokolitisu. Nikakvi rehidromiks ili slični napitak nije ljekovit za proljev, niti za proljev ima lijeka, osim ako se ne zna uzročnik, pa čak i onda se najčešće ne preporučuje lijek (antibiotik). Za proljev je ljekovito odterećenje probavnog trakta. A baš to ne radite, već radite suprotno, i pordužujete mu provljev, zaigravajući se čitanjem uputstava uz lijek (cjepivo) i misleći da sami nešto možete domisliti. A to nije matematika, iako nije izvan dohvata zdavog razuma. Npr., ako slomite nogu, normalno vam je da par tjedana ne skakućete na toj nozi. Ali, ako dobijete proljev, vama izgleda normalnim da u želudac naguravate što više hrane i pića?! Osnovno je da se smanji unos hrane, a usput se nadoknađuje tekućina (neka vrsta rehidromiksa, ili blagi čaj s malo soli, malo šećer i sladila i malo limuna). Ako se dijete doji, dojenje se nastavlja, ali i to se može malo, tj. podoj ranije prekinuti, i dati malo tekućine. Najbolje je preskočiti jedan obrok, dati nešto čaja, u drugom obroku, ako dijete nije imao u međuvremenu prolejvastu stolicu, dati mini količinu hrane (20-30 ml) + ostatak čaj, itd. malo-po-malo do normalne stolice i normale prehrane. U sasavu hrane su tri pravila: ne premasno, ne preslatko i ne mliječno (a, ako već, onda bez laktoze i s manje masti - ima bezbroj formula koj se reklamiraju na policama apoteka i dućana).
Meni jednostavno nije jasno da danas skoro nitko ne zna osnove osnova. Jedna od mojih starih profesorica, koja je radila na dojenačkom odjelu na Rebru, znala bi reći: možete vi djetetu dati "suho zlato", ali, ako mu ne smanjiti ili na kratko ne prekinete prehranu, i tek postupno je vraćate na normalne količine, nećete prekinuti proljev. Makar prestali odmah cijepiti.

susa7

24.04.2009. 11:15

Poštovani doktore,
hvala na savjetu, nismo dobili nikakve slične upute od svog pedijatra niti njegove zamjene. Pokušat ćemo s tim.
Pozdrav,
Sunčica

veno

06.05.2015. 10:55

Molim za savjet. Dijete staro 4 mjeseca nakon druge doze 5u1 unutar 12 sati dobilo rijetke, tekuće stolice zlatnozute boje, u jednoj su bili i tragovi krvi, onda su stolice postale svijetlo i tamno zelene, povremeno s tragovima sluzi, vise ih je nego prije, cak 1-2 noćne, nisu obilne. Stolica testirana na okultno krvarenje, nalaz uredan. Dijete je dobilo 2 doze Rotarixa, dajem mu Biogaia kapi, inace dobro raspoloženo, jako slini. Je li moguće da je to reakcija na cjepivo ili na nicanje zubi? Trebam li jos nesto poduzeti? Nas pedijatar tvrdi da je riječ o sazrijevanju crijeva i da ne brinem. Ja se bojim da je ipak riječ o reakciji na cjepivo. Unaprijed hvala na odgovoru.

veno

06.05.2015. 10:55

Ispričavam se, vec mi je odgovoreno pod drugom temom, prethodni upit je suvišan!

Darko Richter, dr. med.

06.05.2015. 19:30

Ako vas ipak zanima što bih o ovome imao reći, pitajte.