Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Opet o Priorixu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

04.10.2007. 08:25

Vjerojatno ste već puno puta odgovarali na ovakva pitanja, ali, eto, i ja imam pitanje o cjepivu protiv zaušnjaka, rubeole i ospica. Čitala sam što ste drugima odgovarali, ali čini mi se da što više čitam, manje znam.

Imam dijete od skoro 12 mjeseci i ubrzo bi trebali na cijepljenje.
Htjela bih da mi, kao medicinskom laiku, objasnite koje su razlike između Priorixa i cjepiva našeg Imunološkog zavoda. VIdim da vi preporučujete Priorix i zanima me zašto?
Moja pedijatrica kaže da je svejedno što ćemo izabrati jer, kako kaže, oba su sigurna, odnosno uz oba se vežu određene nuspojave. No ipak prednost daje našem cjepivu.

Koliko sam shvatila, uz naše cjepivo, veći je rizik od aseptičnog meningitisa, a uz Priorix od cerebralne ataksije (ma što to bilo, pretpostavljam nekakva mišićna slabost?). Ako je to tako, čini mi se ko da biram koja mi je nuspojava "prihvatljivija".
Ne brine me nuspojave kao povišena temperatura ili eventualno crvenilo na mjestu uboda, nego one "ozbiljnije". Postoji li opasnost od neke trajne nuspojave? Sadrže li ta cjepiva možda tiomersal?
Koliko dugo nakon cijepljenja se mogu očekivati nuspojave. Da li 3 tjedna?

I još nešto. Neki pedijatri preporučuju cijepljenje sa 15 mjeseci, neki sa 18, neki kažu da je svejedno. Što vi mislite?
Ima li to čekanje kakvog smisla, npr. živčani sustav djeteta je zreliji pa je manji rizik od nekih neuroloških nuspojava i slično?

Pretpostavljam da ima i glupih pitanja, ali teško je donijeti odluku za svoje dijete, pa i za sebe, ako odlučujete o nečemu o čemu nemate pojma. Mogu se pouzdati u pedijatre, ali opet moram odlučiti u koje kad nemaju svi isto mišljenje.

Zahvaljujem se na vašoj pomoći!

Darko Richter, dr. med.

04.10.2007. 15:05

Niti u jednom živom cjepivu nema tiomersala (nkei kažu timerosal).
MPR se u načelu može cijepiti počevši od 9 mj. starosti, pa do pred smrt.
Nuspojave su između dva spomenuta cjepiva iste, osim u jednom. Kod Priorixa još nije zabilježen taj čuveni aseptički meningitis, i u tom smislu je cjepivo pouzdanije. Dakle, ne birate između ove ili one nuspojave, jer jedne od tih nuspojava kod Priorixa zapravo nema (do sada nije zabilježena niti u svijetu niti kod nas).
Nuspojave na MPR mogu se javiti unutar 6 tjedana od cijepljenja, a specifične za to cjepivo su: atenuirani morbili, aseptički artritis, trombocitopenija, atenuirani mumps. cerebellitis, aseptički meningitis - ponvljam, ovaj potonji nije još uočen kod Priorixa). Meni nisu poznate trajne posljedice od cijepljenja MPR, osim imunosti i praktički eliminacije subakutnog sklerozirajućeg meningoencefalitisa (od morbila), rubeolarne embriopatije (od rubele) i muškog steriliteta (od parotitisa).