Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


polio


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tilia

28.10.2018. 18:15

Poštovani doktore,
molim Vas za savjet u vezi cijepljenja mog sina, starog 8 godina.
Zadnje cjepivo je primio u ožujku 2017. (Priorix), na pregledu za upis u školu. Nekoliko dana nakon toga dobio je prvi parcijalni napad epilepsije, koja mu je tada, nakon obrade u bolnici i dijagnosticirana (mr mozga je pokazao i cistu pinealne žlijezde).
Dobio je terapiju Trileptal. Nalaz eeg-a je od tada stalno žarišno promijenjen FCT desno, u lipnju 2018. god. je bio žarišno promijenjen FCT desno, manje lijevo F, a u listopadu - žarišno promijenjen FCT desno.
U rujnu 2017. je trebao biti cijepljen za polio, međutim školska doktorica je odgodila za 1 godinu. Tijekom listopada 2018. sin je imao nekoliko puta parcijalni napad - trnjenje nepca, prije toga je duže vrijeme bio dobro.
Inače je protiv dječje paralize do sada cijepljen tri puta 2011. god Pediacelom, te 2012. god. Pentaxim.
Da li biste vi preporučili da se cijepljenje još odgodi i da li čekati dobar nalaz eeg-a ili je bitno da je sin duže vrijeme bez napada?
Hvala, srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

29.10.2018. 10:15

Žarišna epilepsiej u dobi od 8 g. najčešće je benigna. Nema veze s cijepljnjem, Uspješto se liječi, i čudi me da mu EEG još nije normaliziran.
Treba primiti IPV (Imovax Polio), jer je minimum pun ezaštite 4 doze u dječjoj dobi. Bilo bi dobro da se ide u cijepljenje kada je EEG normaliziran sa ili bez terapije, a ne da se odgađa 1 godinu ili 1 dan, ili 1 desetljeće. Ta numerologija ne znači ništa.