Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Prevenar - koliko nakon njega Pneumo23?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanika0402

23.03.2011. 16:40

Poštovani doktore,

obavili smo cijepljenje djeteta Prevenarom, sve po propisima.
Zadnju dozu dobio je u rujnu 2010. s godinom i pol.

Maleni sad ima 2 godine i 2 mjeseca.
Možemo li ga sad cijepiti s Pneumo 23 ili da još pričekamo?

Hvala
Sanika

Darko Richter, dr. med.

23.03.2011. 18:05

Ja preporučujem oko 2-6 mj. od zadnjeg Prevenara, ako dijete ima >2 godine.

milovana

02.01.2013. 18:00

Poštovani dr,
moja ćerka ima 27 meseci. Dobila je do sada dosta vakcina, sve ukupno 11. Kad je napunila 2 god dobila je Prevenar, posle 2 meseca još jedan Prevenar. Da li je potrebno, i kad, da primi Pneumo 23 ili Prevenar?
Hvala,
Ana

Darko Richter, dr. med.

03.01.2013. 10:00

Prevenara joj je dovoljno, a Pneumo23 je dobar za revakcinaciju i dovakcinaciju, i to obično od 2-6 mj. nakon zadnjeg Prevenara, uz uvjet da je dijete starije od 2 godine, što kažete da jest.
Pneumo 23 sadrži svih 13 sojeva iz Prevenara još 10 drugih invazivnih sojeva pneumokoka, tako da je za sojeve iz Prevenara to revakcinacija, a za ostale je primovakcinacija ("do(datna)vakcinacija" na onih prvih 13 sojeva).

Alinamera

12.02.2013. 23:15

Poštovani dr. Richter,

moje je dijete staro 2,5 godine. S godinom dana primila je jednu dozu Prevenara, jer smo je morali dati u kolektiv. Na kraju smo se vrlo brzo nakon polaska u kolektiv ipak snašli za čuvanje kod kuće i ispisali je iz vrtića.
Drugu dozu Prevenara nije nikad primila.
Budući da je od prve doze prošlo već 1,5 godina, a da kreće u kolektiv u rujnu o.g. ima li docjepljivanje Prevenarom smisla (obzirom na dugi rok između dvije doze) i što biste mi preporučili? Ako je cijepim sada samo s Pneumom 23, hoće li imati dovoljnu zaštitu?

Hvala puno unaprijed i lijepi pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

13.02.2013. 23:15

Ja bih joj dao drugu dozu Prevenara i 2-6 mj. iza toga docijepio s Pneumo 23.

kviki

09.07.2013. 16:25

Postovani,
Imam dvoje djece u dobi od 4,2 i 5,2 g. Do sada nisu puno obolijevale,mozda 1 upala godisnje, no od 2.mjeseca o.g. stalno;popile su obje vec po sumamed,klavocin a sad su obje na silapenu (gnojna angina).u ozujku je starija imala mjesec dana urtikariju svakodnevno kojoj nismo nasli uzrok(ukupni Ige 34,70,ECP 16,70,jaja 0,42,mlijeko,pelud,kakao sve 0)no prilikom dunger testa nasli smo klice u nosu,naknadni bris pokazao je str.pneumoniu,nakon cega joj je dr propisala duplu dozu klavocina.pretraga krvi uredna,jedini odmak MPV 6.7 (ne znam sto to znaci, al posto znam da ste strucnjak za alergije molim vas da i ovo prokomentirate).
Sto se tice njihovih bolesti,moj problem je sto nikada do sad nismo zapravo znali od cega boluju:visoka temp,grlo malo crveno,dosta sline,ponekad spazam na plucima.tako bi opisno rekla pedijatrica,zatim bi napravili pretragu krvi crp koji bi uvijek bio visok (oko 100)nakon cega bi dobile antibiotik,no ne mogu reci da li je to bilo zbog upale grla,uha,pluca ili sl.tek sad kad smo ucinili KKS u labor. Dr je uspostavila dg-gnojna angina.slucajno sam saznala za cjepiva prevenar i pneumo,a kako su u zadnjih 5mjeseci popile vec po 3-4antibiotika,simptomi dok su bolesne budu zaista jaki(3dana konstantne temp.39.7) i kako im je pronaden str
u nosu,zeljela bi ih sto prije cijepiti.procitala sam da se prevenar daje djeci do 5g starosti,pa vas molim za savjet:
Kojim cjepivima da ih cijepim i s kojim vremenskim razmakom?
Inaprijed hvala

kviki

09.07.2013. 16:50

I jos nesto:pedijatrica je savjetovala da ukoliko ne izlijecimo djeci streptokok u nosu, i mi roditelji trebamo uciniti bris i ljeciti se antibiotikom ukoliko nalaz bude pozitivan.kasnije sam procitala da se streptokok ne lijeci ukoliko nema simptoma,pa me zanima vas stav u vezi toga.dr je rekla da cemo djeci kombinirati antibiotike sve dok ne ubijemo bakteriju,sto znaci da bi i ostali ukucani trebali uzimati antib. ukoliko budemo pozitivni.(starijoj kceri je nakon duple doze klavocina nalaz brisa bio negativan,no odlucili smo ga ponovit kad popije silapen do kraja).smatrate li i vi da je potrebo uzimati antibiotike ukoliko nema simptoma i savjetujete li mozd i nama roditeljma da se cijepimo?
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

09.07.2013. 22:40

Ne podržavam paniku, niti toliku rezolutnost u likvidiranju pneumokoka antibioticima (streptokok penumonije). To nevodi nikamo, osim u selekciju pneumokoka rezistantnih na antibiotike. Pa ne ovisi pneuokoki o vas četvero u obitelji, oni se ljeti nalaza u 30% briseva nosa u djece, a zimi čak u 70%, ili i više. I što onda znači ubijanje pneumokoka u Nele i Brigite?
Asimptomatski se pneumokok nađen u običnom brisu nosa ne liječi.
Cijepiti Prevenarom se može, i preporučljivo je. Ali ne zbog pneumokoka u nosu, već prvenstveno zbog nekih nenumokoka koji vole prodrijeti u krv, u mozak, u pluća. To su invazivni sojevi kojih je 23, a u Prevenaru-13 pokriveno je njih 13. Dakle, Prevenar 13 zaštiti će djecu od infekcija (i teških, i prehladnih-običnih) prouzročenih tim sojevima, koji se ne određuju rutinski. No, cijepe se svi, ako se za to ima novaca. Ako se nema, onda se cijepe oni koji to sami hoće, traže, plate.
Prevenar 13 registriran j eu nas do dobi od 5 godina, a u EU ima registraciju i za dob od 6-17 g. i od 50 g. dalje.
Mlađu bih svakako cijepio, 1 doza + docjepljivanje s Pneumo 23 nakon 2 mj., a stariju bih također cijepio, jer je takva praksa u EU, odnedavno, i također je docijepio s Pneumo 23 nakon 2 mj. Rpoditelji se mogu cijepiti s Pneumo 23 ako su mlađi od 50 g., a ako su stariji, onda po registraciji u EU mogu primiti i Prevenar i Pneumo 23, po jednu dozu.

kviki

10.07.2013. 10:15

Hvala Vam na odgovoru.

kviki

15.07.2013. 10:50

Dozvolite jos 1. Pitanje;
Procitala sam na upustvima da obavijestim lijecnika ukoliko je dijete uzimalo neke lijekove.posto su moje pile silapen do prije 4 dana, kad smatrate da bi bilo najbolje cijepiti ih,dal da sacekamo jos nekoliko dana ili je mozda jos bolje primit cjepivo odmah nakon antibiotika?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

15.07.2013. 14:30

Cjepivo je najbolje primiti prije antibiotika, kako ovaj ne bi bio neophodan. No, cjepivo se može primiti i nakon pohanog šnicla, na tašte, ali i s dudom Frutekovog soka u ustima. To je još najbolje, jer manje boli. Antibiotik ne djeluje na cjepivo, baš kao ni hamburger.

kviki

15.07.2013. 16:30

Ne znam cime vas uspjevaju isprovocirat pitanja roditelja;nisam mislila da ant. smeta cjepivu,pitam se samo smeta li djeci toliko lijekova-cjepiva u kratkom vrem. periodu.svejedno sam vam zahvalna na odgovoru,kad dodemo u zg rado bih vas posjetila jer su nam vasi savjeti vise puta mnogo pomogli.pozdrav

Darko Richter, dr. med.

15.07.2013. 22:55

Napisao sam vam koji su razmaci. Ako se držite tih razmaka, onda nije previše, ako sve natrpate u isto vrijeme, onda može biti previše.

kviki

16.07.2013. 10:45

Napisali ste razmake izmedu docjepljivanja,ne i izmedu antibiotik-cjepivo.osim sto su nedavno zavrsile s 1nim,popile su jos 2 vrste u kratkim razmacima unatrag 5 mjeseci,1na s kracim vrem. razmakom u odnosu na ovaj posljednji,2.cak i duplu dozu za nesto sto se uopce ne lijeci.Cesto se roditeljski interes za pravom informacijom zamijeni za paniku,a neznanje koje nas potice zna bit uistinu iritantno (kladim se da ce nasa dr smatrat da je cjepljenje cin panike!).Najteze je zapravo prepoznati trenutak kad jest vrijeme za paniku.U nasoj situaciji,cini mi se da cjepivom biram od 2 zla manje,pa zelim znati kako najispravnije to uciniti.ukoliko im je za organizam previse svega,trebala bi znat okvire propisanog i dopustenog,a ne znam.Ne zelim da mi moje neznanje truje djecu,to nam se upravo dogodilo. Znam da djeca trebaju odlezat djecje bolesti i da postoje teska oboljenja sa stalnom skrbi,no ipak mislim da su premale za toliko ant.,paracetamola,nurofena.Koliko je malim organima potrebno da se oporave od toga?Da li je cjepivo dodatni atak na slabi organizam,il upravo pomoc organizmu dok je najslabiji?
p.s.promijenit cu nickname u tolstoj!
tnx doc!

Darko Richter, dr. med.

16.07.2013. 13:20

Sve sam vam napisao prije, i nema potrebe da opet ponavljam: i o razmaku dva cijepljenja, i o odnosu antibiotika, "hamburgera" i cijepljenja.
No, ipak da budem jasan, ako do sada to nisam bio:
1. "U nasoj situaciji,cini mi se da cjepivom biram od 2 zla manje,pa zelim znati kako najispravnije to uciniti.ukoliko im je za organizam previse svega,trebala bi znat okvire propisanog i dopustenog,a ne znam" - zlo je bolest, a terapija je manje zlo, a prevencija još manje.
2. "Ne zelim da mi moje neznanje truje djecu,to nam se upravo dogodilo." - ovo sve nema veze s trovanjem. Dođite subotom u hitnu službu, pa da vidite trovanja, pozivam vas osobno.
3. "no ipak mislim da su premale za toliko ant.,paracetamola,nurofena.Koliko je malim organima potrebno da se oporave od toga?" - Što bi bile premale, ako postoji indikacija za liječenje. Ako nisu premale za bolest, nisu premale niti za terapiju. No, zašto roditelji najprije misle da su djeca bolesna, pa trče liječniku, a kada o odrinira terapiju, onda to zvou "trovanjem", stvar je za dublju analizu. Usudio sam se ispod ovih odgovora nešto o tome napisati. Pa vi uzmite, ili ostavite.
4. "Da li je cjepivo dodatni atak na slabi organizam,il upravo pomoc organizmu dok je najslabiji?" - Dodatni atak je bolest, a ne cjepivo. Ako želite prevenirati bolest, možete dati cjepivo, ali, ako vam je cjepivo gore od bolesti, onda postupite po tome. Čemi beskorisna pitanja, kada je sve jasno i bez prevelikog studiranja medicine?
5. Pitanje razmaka antibitoika i cjepiva se ne postavlja. Ljudi stalo piju neke lijekove, s pravom ili ne, i cijepljenje se ravna u prvom redu po tome, da li je čovjek fizički spreman za cijepljenje, a ne da li pije antibiotik, ili jede hamburger, itd. Ako je spreman, što smeta antibiotik? Mislite da u hamburgeru, ili najfinijoj ribi, nema niti malo antibiotika, ili olova, itd. ... ?

No, sada bih napisao onaj neobavezni dio, kojeg možete, ili ne morate čitati. Svakako, ne mojte to uzeti osobno, ali uzmite ono što vidite da je eventualno točno:
Ne valja da se vi uporno pokušavate igrati liječnika. Sto sam puta napisao na ovim forumima (kao i prije na forumu pedijatrije) da se medicina studira 6 godina + 1 g. staža + 4 g. specijalizacije + 2 g. subspecijalizacije = 13 g. Nemoguće je da vi stvari vidite kao liječnik, uza sav napor. Ali, zato se između liječnika i pacijenta traži odnos povjerenja. Kada toga nema, a kod vas je to povjerenje već vrlo upitno, onda nema niti prave medicine. Badava je žaliti se na liječnika, i opet mu se vraćati. Ima nas 12.000 u Hrvatskoj, i promijenite ordinariusa, to je najbezbolnije za sve.
Vi sada meni pokušavate izložiti svoj očaj nad činjenicom da su vam djeca (2) popila kumulativno 3-4 antibiotika (4, ako računamo da je ona dupla doza jednaka dvjema običnim kurama) u zadnjih 5 mjesci. Ako je vama to previše, onda si morate postaviti fundamentalno pitanje: zašto stalno idem liječniku? Jer, čim odem, postoji šansa da dobijem antibiotik. Ako ne odem, sigurno ga neću dobiti. Prema tome, vi morate biti načistu da li doktoru idete samo zato jer je bilizu, jer je dostupan baš to popodne, jer je tako rekla teta u vrtiću, jer je sve 100% besplatno, itd., ili zato jer dijete ima neki pravi problem, s kojim na kraj možete izaći jedino uz pomoć medicine. Ne razumijem niti prihvaćam pojam "panike" dok je s djecom sve u granicama normale i normalnog odrastanja. Čemu panika? Ima li neke gradacije brige od djetetu, prije no što se zapadne u paniku? Što je to s djecom bilo tako strašno, da spominjete paniku? Točno je ono što kažete da je zapravo najteže prepoznati trenutak - ali ne za paniku, već za posjet liječniku. No, normalna roditelj valjda zna kako je sam odrastao zadnjih 30-ak godina, vidio je braću i sestre, vidio je drugu djecu, itd., i najviše pozna svoje dijete, pa mene uvijek čudi da najprije sebi ne postavi pitanje, već odmah trči u neku zgradu po odgovor, od osobe, doduše stručne, ali koja dijete ne pozna niti 10 minuta. U nas se zdravorazumski pristup tome pitanju već neko vrijeme u priličnoj mjeri i kod priličnog broja roditelja sasvim izgubio. Moje je mišljenje da je to sistemne naravi, jednostavno zato, jer je sve besplatno, i jer, s druge strane, postoje dušebrižnici koji brinu o pravima djeteta i spremni su odmah utužiti roditelje ako nisu "na vrijeme" nešto napravili (zanemarivanje). I traže, čak, od liječnika, da prijavljuju "takve" roditelje, pa bilo je čak i (medijskih) progona liječnika i bolnica koji to nisu napravili još jučer, nego tek sutra, po mišljenju tih dušebržnika, koje hrvatsk adržava masno plaća. Bez vike neki ne bi imali "raison d'+etre". Kao da liječniku mora odmah biti jasno da nekoga mora prijaviti, i prije no što se pobrinuo za svojeg pacijenta. Koje su to ludosti, ali, ja bih rekao, i pokvarenost! S druge strane, liječnike se utužuje i za kojekakve nesretne ishode, i zato oni po novom kaznenom zakonu mogu ići na 1-10 g. u zatvor, i te bezuvjetno i bez mogućnosti uvjetne presude. U takvim se oklonostima ne može stalno iznjedravati najbolja medicina. Ljudi paze na sebe: onako, kako vi pazite na sebe, umišljajući si da je pitanje o razmacima antibiotika i cijepljenja ili broja antibiotskih kura vrhunska briga za dijete, tako paze i doktori. Dijete koje šmrcne, i za što vas pozovu iz vrtića, pokupite prije radnog vremena, jer, kad teta nešto kaže, onda je to zakon (ali, doktora se prebire po zadnjoj moždanoj stanici, jer, neki, izgleda, tako brinu za svoje dijete) i usput se već svratilo do kuće da se uzme zdravstvenu iskaznicu, i s djetetom se, iz vrtića ravno ode u ambulantu. I onda se doktoru kaže što je rekla teta. I doktor mora znati odmah sve. E pa ne može. I doktor se u takvoj situaciji "pokrije" nekim nalazom, nekom terapijom. Zašto da se netko sjeti, ako je dijete slučajno "kuhalo" neku ozbiljnu infekciju, a što je u prvih par sati praktički nemoguće otkriti, da nakon par tjedana ili mjeseci utuži liječnika (a ima vremena 10 godina, kolika je zastara). To je, po meni, neka "nevidljiva" scena u kojoj nastaju problemi koji vas muče. Ali, u tom sistemski loše postavljenom okružju, svoju rolu može igrati svatko od nas na bolji, ili na gori način: i roditelji, i pedijatri. Sa svoje strane reći ću vam dva postulata kojih se držim: 1. Ja sam liječnik djeteta, a ne ispunjavatelj želja roditelja; i, 2. Ja tkaođer moram razumjeti i prihvatiti roditelje, jer, ako skrbim za dobro djeteta, moram biti svjestan da su to njegovi jedini roditelji (ne postoji, za mene, pojam najboljeg ili lošeg roditelja, jer, on je tom djetetu jedini roditelj kojeg će ikada imati). Naravno da je u sistemu koji sam upravo okrivio za neoptimalno funkcioniranje zdravstvene zaštite, prilično teško držati se u pravoj mjeri i jednog i drugo postulata u istom času. Ali, to je izazov koji čovjek savladava cijelu karijeru. A roditelji bi, također, mogli povremeno redefinirati svoju ulogu/ponašanje u realnostima i datostima u kojima živimo.

kviki

19.07.2013. 12:00

Hvala Vam na vremenu koje ste mi posvetili,iskreno i sama sam se zamislila posljednji put kad sam s kceri cekala red u ordinaciji;govoreci djetetu da ce sve bit u redu i da ce joj dr.pomoc da bude zdrava,shvatila sam da nasa dr.ne "prodaje" zdravlje vec lijekove,mada je mi roditelji tako dozivljavamo,kao "gurua" koji ce izlijecit dijete s nekoliko dobrih savjeta.
Proguglala sam malo Vase ime,i zao mi je sto to nisam ucinila i ranije jer vi ste vec sve vise puta rekli i objasnili u svojim radovima i clancima,da sam procitala ranije ne bi bilo ni potrebe da Vas trazim savjet.Toplo preporucam roditeljima clanak "Kad doktoru pukne film",govori upravo o onome sto je meni vazno i mislim da cemo i mi nasu djecu cijepiti protiv svega cime ste i Vi svoju cijepili!
Svakako ste me potakli da preispitam svoj odnos s doktorima opcenito,kao i stav i ponasanje s djecom kada su bolesni,i zahvalna sam Vam na tome(sto ne znaci da Vas u buducnosti necu opet zatrebat!).
Danad smo obavili 1.cijepljenje Prevenarom,za 2 mjeseca Pneumo,i odmag da Vas pitam:treba li Pneumo ponoviti nakon odredenog broja godina?
Hvala Vam i srdacan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

20.07.2013. 20:00

Pneumo23, kada se daje sam, ponovi se u prvih 10 gldina nakon 5 godina, a nakon prvih 10 gldina, ponovi (.-avlja) se za (svakih) 10 godina. Medjutim, ako prvo primi Prevenar, onda se, koliko ja znam, daje samo prvi booster Pneumom23, a dalje nije razradjeno.