Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Vakcina protiv tetanusa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ena.ns

23.07.2013. 15:30

Juce oko 11.30 sam se ubola na neki eksercic koji je malo bio zardjao, ali do krvarenja gotovo da nije ni doslo, samo malo kad sam stisnula prst i to mozda jedna kap. Nakon 2 sata sam rasekla prst na rendalicu koja je takodje bila malo zardjala, a posle toga sam spremala stan. Kako sam citala bakterija koja izaziva tetanus moze se naci u ulicnoj prasini koja je mogla biti unesena u stan, tako da sam ja mogla da imam kontakt sa njom. Interesuje me da li postoji opasnost od tetanusa, jer su ulazne rane, tj. ta jedna od rendalice prilicno mala, a druga se ni ne vidi. U januaru 2011. godine sam primila prvu vakcinu protiv tetanusa (tad je pocela revakcinacija) i posle toga sam jos 2 primila, ali nisam tu cetvrtu, jer sam bila trudna, pa mi je doktorka savetovala kad se porodim da primim. trebala sam je primiti u avgustu 2012. godine. Da li sam trenutno zasticena sa primljene 3 vakcine i da li cu ako uskoro primim cetrtu vakcinu, biti zasticena narednih 10 godina, ili moram sve iz pocetka? Pre oko 2 meseca kada sam otisla da primim cetvrtu vakcinu nije je bilo u domovima zdravlja. Sta mi savetujete?
Hvala unapred!

Darko Richter, dr. med.

24.07.2013. 00:20

Savjetujem vam da sutra primite 4.dozi vakcine protiv tetanusa, i time ste se zaštitili sada, kao i za daljnjih 10 godina.