Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


priorix


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

09.12.2005. 15:10

Poštovani,
cijepili smo dijete prioriksom.Da li ga je i koliko dugo potrebno posebno čuvati od bolesti?(Imamo starije,vrtičko dijete koje doma redoviti donosi bolesti koje maleni pokupi.)
Također me zanima da li cijepiti djecu protiv vodenih kozica ili da se cijepe odrasli u kući koji ih nisu preboljeli,a ima nas puno?Da li se protiv kozica mogu cijepiti 55-godišnjaci sa kroničnim oboljenjima(konkretno prostata)?
Ako se odrasli ne cijepe,da li moraju uzimati kakvu preventivnu terapiju u slučaju oboljenja djece?
Oprostite na tolikim pitanjima,al u vrtiću smo čuli da obično u siječnju krenu vodene kozice,pa nas je strah što bi značilo oboljeti u odrasloj dobi.Za djecu smo čuli razne stvari od toga da je bolje da prebole do toga da je bolje cijepiti.Koje je vaše mišljenje?
Hvala

Dr. Darko Richter

10.12.2005. 20:42

Priorix prima da ne dobije bolest, nemate ga od čega čuvati.
Djeca s navršenih 12 mjeseci mogu se cijepiti protiv vodenihkozica, ako nemaju neku kontraindikaciju (bilo kakvu vrstu imunodeficijencije ili imunosupresije).
Mogu se cijepiti i svi ostali stariji od 12 mj., pod isitm uvjetima. Prostata je organ, i tokroničan, od rođenja do smrti je tu, pa ne znam na koju bolest mislite. Da ja nisam za sebe siguran da sam prebolio vodene kozice, sa svojih skromnih 50+ godina, cijepio bih se odmah sutra.
Ako postoji rizik obo9lijevanja u odrasloga, uzima se profilaksa Aciklovir ili Zovirax, kroz 5 dana u polovičnoj terapijskoj dozi.