Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Priorix za školarku i beba u kući


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanika0402

03.04.2009. 12:40

Poštovani doktore,

možda vam ovo pitanje neće biti baš pametno ali ja sam jako oprezna mama pa moram pitati. Dakle imam školarku koja će na jesen u prvi razred i cijepiti ćemo je kupljenim Priorixom jer školska medicina još uvijek cijepi s MoPaRu.
Kako u kući imamo i malu bebu već spominjanu na ovom forumu, ima dva mjeseca, zanima me trebamo li izbjegavati kontakte seke školarke i bebe nakon cijepljenja seke s Priorixom ili je on po tom pitanju bezopasan.

Zahvaljujem,
Sanika

Darko Richter, dr. med.

03.04.2009. 16:00

Ne treba izbjegavati taj kontakt, niti s uvoznim, a niti posebno s domaćim MPR-om. Naime, u dobi od 2 mj. gotovo je nevjerojatno da bi dobila bilo što od ovih bolesti, a pogotovo ne vakcinalne bolesti iz cjepiva, jer, ima protutijela još od majke. To i jest razlog da se čeka s cijepljenjem cijelu prvu godinu, da se potpuno ta protutijela izgube. Dakle, računa se da je skoro pa sigurno zaštićena prvih 6-9 mj., od divljih, i od ostalih sojeva.
Svakako, vidim da ste čuli za taj horizontalni prijenos parotitisa iz cjepiva, ali, ne trebate brinuti za dijete u toj dobi.
Koliko ja znam, kod uvoznog MPR cjepiva taj prijenos još nije bio zaiblježen.

sanika0402

03.04.2009. 17:20

Odlično happy
Puno hvala doktore i lijepi pozdrav!
Sanika

sanika0402

09.04.2009. 19:05

Poštovani doktore,

pročitala sam na jednom forumu da je kod jedne pedijatrice u Zagrebu zabilježen slučaj horizontalnog prijenosa rubeole na mamu kod cjepljenja Priorixom.
Imate li tu informaciju? Koliko znam takvi se slučajevi moraju prijaviti epidemiološkom zavodu ili već negdje zar ne?

Sanika

sanika0402

09.04.2009. 19:10

Vidim da je isto pitanje na Pedijatriji postavila i mama koja je dobila tu informaciju pa ovo moje ovdje zanemarite happy Hvala
Sanika