Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


sin ima upalu pluća...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mislavinho

04.12.2008. 10:40

poštovanje,
sin je dobio upalu pluća i u bolnici (Šalati) je već tri dana. Da li i kada je, kad izađe, preporučljivo da se cijepi
protiv upale pluća? Koje cijepivo Prevnar, Pneumo23 ili oba?
Sin mi ima 19 mjeseci
hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

04.12.2008. 16:40

Ne može se cijepiti protiv upale pluća. No,Prevenar je cjepivo za pneumokoka, najčešćeg bakterijskog uzročnika upale pluća. Pneumokok uzrokuju oko 50% bakterijskih upala pluća, a bakterijskih upala pluća među svima upalama pluća je oko 30-40%.
No, bez obzira na sve, preporučujem vam cijepljenje protiv pneumokoka, pa prema tome bit će zaštićen i od najčešćeg uzročnika bakterijske upala pluća. U dobi od 1-2 g. cijepi sePrevenarom dvaput, u razmaku od 2 mj. Potom je dobro, kada navrši pune 2 godine, cijepiti još s Pneumo23.

mislavinho

08.12.2008. 23:40

hvala na brzom odgovoru,
u bolnici su mi rekli da bi se trebao cijepiti nakon druge godine s ovim drugim cjepivom ali ne i prevnarom prije druge godine. Kao, to amerikanci prakticiraju, dok je kod situacija s bakterijama kod nas drugačija...

Darko Richter, dr. med.

10.12.2008. 01:35

Kod nas je situacija uvijek drukčija.
Međutim, nije bitno drukčija, i te podatke o seroepidemiologiji pneumokoka i kako se naši serotipovi poklapaju s onima u Prevenaru, istražio je i prikazao doc. Tešović s Infektivne klinike u Zagrebu. Situacija je upravo takva, da se cjepivo isplati dati.