Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


TBC


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

selma

10.11.2005. 12:35

Poštovanje,
Prije par dana sam se razbolila i detaljnom analizom su mi utvrdili da sam se zarazila tuberkulozom. Trenutno pijem standardnu terapiju za ovu vrstu bolesti, i dobro se osjećam.
Naime, mene zanima, kao malena, cijepljenjem protiv TBC, imal asam jaku reakciju organizma ( gnojni iscjeda, velikog omjera na ramenu i ispod pazuha), tako da su mi na području ramena radjeni i manji hirurški zahvati da bi se rana isčistila. Od tada nisam primila ni jednu vakcinu tipa cjepljenja, jer su mi ljekari rekli da se boje reakcije. Da li je moguće da mi je organizam nakon 20 godina reagovo na način da obolom od TBC?
Bila bih zahvalan, ako bi mi mogli poslati i listu preeporučene hrane za osobe koje boluju od TBC-a.

Dr. Darko Richter

10.11.2005. 14:43

Imali ste tzv. "besežitis", tj. jaču infekciju samim BCG sojem u cjepivu. no što je uobičajeno. Uobičajno je imati nekoliko tjedana manji čvorić od 5 mm, koji prsne i zaraste malim ožiljkom, koji je znak uspješnog cijepljenja. Sada imate TB, a to s onim cijepljenjem u djetinjstvu nema puno veze. Naime, BCG služi da se spriječi, ne sama tuberkuloza, već teži oblik TB infekcije (meningitis, milijarna TB). Dakle, BCG-om ne možete odbiti TB infekciju, ali, ako vam se desi, onda bi ona trebala biti ograničena. Ta zaštita traje negdje do punoljeetstva, kasnije se gubi. Sada vam ne preostaje druge nego da se liječite i izliječite. Što se tiče propuštenihcijepljenja, to je stvano loše, trebali biste se što prije cijepiti barem protiv difterije i tetanusa i hepatitisa B. To možete poduzeti čim se pod anti-TB terapijom dobro osjećate, obično 1-2 mj. nakon započetog liječenja. Ali, unaprijed znam da vas nitko neće cijepiti, ako vas, bez ikakvog stvarnog razloga nisu cijepili do sada. No, inzistirajte, možda ipak uspijete dobiti ta cjepiva već sada.