Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


transfuzija i cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dilfer

07.07.2012. 14:05

vili je nedonošće 29tj (asfiksija, hemoragijski šok, konvulzije, sepsa, leukomalacija II st., mehanička ventilacija, rop II-III). rođen je 09.04. 2012., primao albumine i plazmu. 25.05. primio engerix, nije bcg-iran. 29.05. prima transfuziju zbog pada vrijednosti eritrocitnih indeksa i znakova anemične hipoksije. neuropedijatar nam predlaže rotarix, prevenar uz redovno cijepljenje. kaže da pričekamo 6 mjeseci od transfuzije dok pedijatar preporuča cijepljenje tri mjeseca nakon transfuzije. da izračunam srednju vrijednost? šta vi mislite? srednje dijete (3 god) ima streptokok pneum. u brisu nosa i jednom joj je napravio problem. ajde mi predložite neku shemu cijepljenja, znači obavezno+rota+pneumokok za vilija. hvala

Darko Richter, dr. med.

07.07.2012. 23:05

Vi možete o cijepljenju pitati i Radimira Čačića, ili don Kaćunka, i vjerojatno ćete dobiti neki odgovor, pa mene pitati da vam izvadim srednju vrijednost.
Evo do čega dovodi nepoznavanje, odnosno nepovjerenje u sustav. Tko će cijepiti vaše dijete: neuropedijatar (to je isto pedijatar), ili primarni pedijatar? Gdje su neuropedijatru cjepiva?
Ja bih slušao mehaničara koji mi popravlja auto, a ne nekoga tko dijeli savjete o onome, o čemu nije pitan. Nitko neuropedijatra nije pitao kada da se dijete cijepi, već da li se smije cijepiti. A i to je, po meni, kriva adresa, a posve je kriva, pitati ga o krvnim derivatima. Može, slučajno, upaliti, ali, sada, očekivano nije. A vi nemate mehanizam da to ocjenjujete. Ali zato imate primarnog pedijatra, koji IMA ta cjepiva, za razliku od neuropedijatra, kojemu ih ne daju. Je li vam sada jasnije?

No, da vas ne pilim, iako mislim da biste morali znati funkcioniranja struktura i službi s profesionalnom podjelom rada, da vam kažem:
1. Mrtva cjepiva mogu se dati već 3 mj. od zadnjeg primanja krvog derivata (sa sadržajem protutijela)
2. Živa injkcijska cjepiva moraju pričekati od 5-11 mj., zavisno o vrsti krvnog derivata (sa sadržajem protutijela) koje je dijete dobilo
3. Ako je dijete nakon cijepljenja primilo krvni derivat (sa sadržajem protutijela) unutar daljnjih 14 dana, cijepljenje treba ponoviti.

Za Vilija, koji je zadnju transfuziju koncentrata eritrocita (je li to?) primio 29.5.2012.:
1. BCG, ako je prešao 2,5 kg, namah
2. Engerix, ponoviti prvu dozu 29.8., drugu dati 29.9., a treću 29.12.
3. Pentaxim prva doza 29.8., druga 29.10, i treća 29.12.
4. Prevenar 13 prva doza 29.9., druga 29.10, treća 29.11.
5. Rotarix prva doza 29.8, druga 29.9.(to je peroralno, nije injekcija)

Toliko za prvu godinu. Sami si složite tablicu, pa ćete vidjeti da u veći broj termina dobiva po 2 injekcije najednom, ali ne tri. Mogao bi i to, ali ja se protivim agresiji na dijete s više od 2 injekcije o istoj viziti.