Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Trombocitoza i cjepivo DiTE/Polio


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

duga99

20.10.2009. 16:55

Poštovani!
Postoji li razlog da se dijete (14 god) ne cijepi cjepivom protiv difterije, tetanusa i polija ako ima esencijalnu trmobocitozu?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

20.10.2009. 20:10

Umjereno teška do teška bolest jest opća, makar relativna, kontraindikacija za cijepljenje. A esencijalna trombocitoza to (umjereno teška bolest) sigurno jest. Međutim, neke bolesti upravo su indikacija za cijepljenje, npr. razne kronične bolesti indikacija su za brojna cjepiva, kako iz obaveznog programa, tako i npr. za cijepljenje protiv gripe.
Znam toliko da cijepljenje protiv gripe može, vrlo rijetko, izazvati trombocitozu, pa to u ovom slučaju ne bih preporučio.
A što se tiče dT i IPV u ovakvom slučaju, ne znam. Mogu samo teoretizirati, a to bi moglo biti opasno. Možda da pitate hematologa kod kojega se dijete liječi. Imam kćer od 14 godina, i baš si mislim što bih učinio: vjerojatno se ne bih odlučio na cijepljenje, a moža bih, ali u slučaju da ne prima aktuvnu terapiju i da je u remisiji, tj. Trc<450.000.