Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Površinska rana - opasnost od tetanusa?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana1976

10.10.2009. 23:25

Poštovani,
majka sam trogodišnjeg djeteta koje nije cijepljeno. Zanima me postoji li mogućnost zaraze bakterijom Clostridium tetani kod površinskih rana glave (pad na asfaltu na kojem je bilo nešto kamenčića i prašine, vrlo blago krvaranje u predjelu vlasišta, rana zbrinuta ispiranjem i Octeniseptom, drugi dan je već bila krasta promjera 1-2 mm, lagano nateknuće) s obzirom da rana nije duboka. Od ozljede je prošlo 24 sata, pedijatrica je rekla da cijepljenje nije potrebno (on još nije cjepljen zbog zdravstvenog stanja - teža astma i neurorizičnost, Dystoni sindrom, planirali smo cijepiti ove godine ali je uvijek u nekim infektima). Što biste Vi savjetovali u takvom slučaju?
Unaprijed hvala,
Ivana

Darko Richter, dr. med.

12.10.2009. 02:50

Većina ljudi koji dobiju tetanus, ili nisu bili cijepljeni, ili su bili cijepljeni prije više od 10 godina, a bez docjepljivanja, i skoro polovica niti ne zna da se negdje povrijedila.
Blaže ranjavanje nije nikakva sigurnost od tetanusa.
Moj savjet bi još odavno bio da se dijete trebalo uredno cijepiti. Niti je astma, niti neurorizičnost kontraindikacija za cijepljenje.

nioivo

12.10.2009. 12:10

Dakle, praksa je ipak da se djeca sa astmom ne cijepe. Joj kako je lijepo kad netko živi u oblacima a i podržava iluziju oko sebe da drugi ne bi možda bili pametniji od njega samog. Nisam odoljela .....

Darko Richter, dr. med.

12.10.2009. 15:05

Kada niste odoljeli, onda to primijenite ne cijelo pitanje, pa nam recite, što biste vi sada, kada je tetanus rizik? Tuđa je glava u pitanju. A vi niste odoljeli!?
Tko vama brani da se cijepite, ili ne cijepite? Ali, nemojte se zavaravati: na ovom forumu o cijepljenju govorim ja, a ostali pitaju. Pa tako i vi. tko nije zadovoljan, ne mora biti. A svoje stavove o cijepljenju možete iznositi gdje hoćete, ali ne pod forumom koji moderiram ja.

Ivana1976

15.10.2009. 11:55

Hvala na informacijama. Ipak smo se dogovorili i pedijatricom i cijepili, ali samo protiv tetanusa, odnosno protiv tetanusa i difterije.
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

15.10.2009. 13:30

Preporučio bih da se dijete potpuno procijepi. Nema nikakvog razloga, niti u astmi,nit u neurorizičnosti, protiv toga.