Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Verzija cjepiva i djelotvornost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

15.03.2007. 00:30

Koliko shvaćam kod 5u1 djelotvornost je nešto manja za Hib. No, je li kod cijepljenja sa 3u1 s acelularnom komponentom pertusisa potrebno primijeniti i celularnu komponentu, i ako da, koliko puta? (po programu je samo prva doza DiTePer-a acelularna, je li to najučinkovitija verzija ili najjeftinija?)

Ima li smisla nakon prvog acelularnog DiTePer i IPV daljnja cijepljenja obavljati s acelularnim verzijama (ali ne umutar 5u1)? Za celularni Pertusis se spominje da je "nezgodan", no što je sa celularnim Poliom OPV?

Kako se kod nas zove cjepivo 5u1, i je li to jedino 5u1 koje koristimo u RH?

Darko Richter, dr. med.

15.03.2007. 10:00

Kao i sve u životu, pitanje je odabira brzbrojnih kombinacija, po različitim cijenama. Ako je nešto malo manje skupo, a zadovoljava vas, iako možda nije apsolutno šampionsko, možete se, i najčešće ćete se za to odlučiti. Isto je i sa zdravljem. Država vam za novce koje uplaćujete/uplaćujemo daje program kakav daje. A, po mojem iišljenju, on nije šampionski, ali je dobar. Ja bih svoje dijete, a imam ih troje, i tako sam postupio, cijepio acelularnim cjepivom prigodom svakog propisanog termina. I nisam se nimalo nervirao zbog smanjene imunogenosti Hib komponente u "5 u 1", jer je sigurno da su djeca bila adekvatno zaštićena. Ne moraju biti zaštićenaq šampionski. Meni je dosta da su sigurni.

Drugo pitanje ne razumijem, a ne razumijete ga niti vi sami. Ne postoji nikakav IPV ili OPV celularni ili acelularni.

Kako se zove? Odite na Google, utipkajte "5 u 1", i evo vam odgovora. Meni su rekli da ne smijem spominjati zaštićena imena lijekova. Ali, reći ću vam da postoje dva registrirana peterovalentna cjepiva s acelularnim pertusisom u sastavu, u RH.
Kako se kod nas zove cjepivo 5u1, i je li to jedino 5u1 koje koristimo u RH?

21.04.2007. 13:40

Dr. Richter, ispričavam se na lapsusu u zadnjem postu, mislila sam na živi i neživi polio, svejedno puno hvala na odgovoru.

Sad nam se dogodio jedan konkretan problem, i ako mi možete pomoći savjetom/mišljenjem u vezi toga - spominjano cjepivo 5u1, gsk, nabavili smo pred 10ak dana, i spremili ga u kućni frižider, no malo prekasno, tj. jučer sam izmjerila temperaturu u njemu = 12 stupnjeva C, a dozvoljeno je 2-8. Cijepljenje je zakazano idući tjedan. Što se s tim cjepivom moglo dogoditi, je li ono više uopće upotrebljivo...?

Darko Richter, dr. med.

21.04.2007. 21:10

Nije upotrebljivo, ako je bilo na +12°C, iako vjerojatno nije otrovno, ali, sigurno je manje učinkovito.