Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Anti HCV pozitivitet


Autor Poruka

Flox

13.02.2007. 00:25

Postovani,
tijekom ucinjene obrade koju sam sam potaknuo, utvrdjeno je da sam pozitivan na antitijela prema virusu hepatitisa C. Buduci da su mi jetrene probe u redu (tako mi kaze moja doktorica), trebam li napraviti jos kakve pretrage ili se mogu smatrati zdravim?
Zahvaljujem se na odgovoru.
LP
F.

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

15.02.2007. 10:25

Poštovani, apsolutno je neophodno da napravite dodatne testove. Pozitivan test na anti HCV protutijela znači da ste nekada bili u kontaktu s ovim virusom, no ne govori ništa o ishodu tog "susreta". Virus se može eliminirati ili , češće, potaknuti kroničnu bolest. I u kroničnoj bolesti vrijednost transaminaza može biti normalna. Stoga, potrebno je napraviti HCV RNA PCR kvalitativni test koji će pokazati ima li virusa u krvi ili nema.
Zatražite uputnicu od Vašega liječnika za spec. pregled infektologa ili gastroenterologa koji će Vas dalje voditi do konačne dijagnoze i ev. terapije.

prof. dr. sc. Ivica Pavić

Flox

29.03.2007. 09:45

Poštovani,
hvala Vam na odgovoru. Napravio sam testove kako ste preporučili. PCR je pozitivan, a genotip je 1a.
Doktor me naručio na kontrolni pregled kroz nekoliko mjeseci. Znači li ovo da ja imam kronični hepatitis i da se moram liječiti?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
LP

F.

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

29.03.2007. 21:45

Poštovani, budući da infekcija uzrokovana virusom hepatitisa C najčešće prelazi u kroničnu bolest (oko 70-80%), tolika je i vjerojatnost da i Vi imate kronični hepatitis C. Ukoliko je test, koji ste u prvom javljanju spomenuli, rađen prije više od 6 mjeseci (anti HCV poz.), već sada možemo govoriti o kroničnoj infekciji. BIlo kako bilo, Vas sada očekuju redoviti pregledi odabranog specijaliste i priprema za terapiju pegiliranim interferonom i ribavirinom. Postoje određeni nalazi koje treba napraviti prije terapije i to će Vaš liječnik s Vama učiniti narednih mjeseci.
Moja preporuka je svakako se odazvati svim pregledima i slijediti savjete liječnika koji će Vas voditi kroz Vašu bolest, nadam se, do ozdravljenja.
Pozdrav,

prof. dr. Ivica Pavić