Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija - da ili ne - za prof. Pavica


Autor Poruka

31.03.2007. 02:10

Star sam 52 godine. Imam von Willebrandovu bolest i zarazen sam virusom hepatitisa C od cca 1988. godine putem krioprecipitata ili krvne plazme. Redovito kontroliram krv i radim ultrazvuk abdomena dva puta godisnje. Biopsija jetre zbog dijagnoze nije moguca. Ustanovljen mi je genotip 1b. Broj kopija bio je 2000. godine 2,8E06 a 2005. godine 3,67E6.

Svi nalazi ultrazvuka su uredni. AST, ALT, GGT, alkalna fosfataza, IgG, IgA, albumini su u dopustenim granicama. Bilirubin ukupni je oko 30 cijeli zivot (Dg. Gilbert). Direktni bilirubin je blago povisen. Kolesterol je stalno povecan oko 6. IgM je stalno povecan i iznosi oko 8 (norm. do 4,5) i povecanje je opisano kao poliklonalno i monoklonski. CK je mjeren samo jednom 2001. godine i iznosi 254 (norm. do 205).

Konzultirao sam 8 specijalista gastroenterologa i misljenja su razlicita: od izricite preporuke da se nikako ne ide na terapiju do izricitog savjeta za terapiju. Sto napraviti?

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

18.04.2007. 13:40

Poštovani,
von Willebrandova bolest nije kontraindikacija za liječenje pegiliranim interferonom i ribavirinom. Na ovim stranicama ste u mogućnosti pročitati o mogućim komplikacijama kroničnog hepatitisa C i o nuspojavama same terapije. Tijekom liječenja moguće je ispoljavanje utjecaja lijekova na krvne stanice što može zahtjevati smanjivanje doze, njezino preskakanje ili konačno prekid terapije. Stoga se redovito, po definiranom protokolu, izvode laboratorijske analize i donose odluke o terapiji i dozi.
Uz ispriku što se duže čekali na odgovor,

Prof. dr. Ivica Pavić