Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontraindicirana biopsija i fibroza


Autor Poruka

za_sutra

16.05.2007. 23:10

Biopsija mi je kontraindicirana a vidim da je biopsijski nalaz jedan od najvaznijih, pogotovo za utvrdjivanje stupnja fibroze. Moze li se i an koji nacin (barem priblizno) ustanoviti ostecenje jetre bez biopsije. Naime, svi krvni nalazi su mi uredni, viremija srednje visoka i tek neznatno povisen, ali uvijek isti AFP. Sto je to fibrotest? Cekam pocetak terapije i ovaj forum mi je jako mnogo pomogao da uopce doznam sto mogu ocekivati....

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

17.05.2007. 18:20

Biopsija jetre omogućuje procjenu proširenosti bolesti jetre (nekroinflamatornih promjena i stadija fibroze). Ovaj podatak je bitan u procjeni indikacije za terapiju i prognoze bolesti kao i u procjeni uspješnosti terapije. No, ukoliko je biopsija kontraindicirana, a postoje drugi kriteriji za započinjanje terapije, provodi se terapijski postupak bez ovog nalaza. Postoji nekoliko neinvazivnih načina procjene stupnja fibroze među kojima je i FibroTest-ActiTest. Radi se o algoritmu koji kombinira vrijednosti dobivenih iz seruma -alfa2 makroglobulina, haptoglobulina, apolipoproteina A1, ukupni bilirubina, GGT i ALT- radi procjene fibroze i nekroinflamatorne aktivnosti. Algoritam se prilagođava dobi i spolu. Pouzdanost ovakvog mjerenja, u usporedbi s biopsijom jetre, varira od studije do studije u rasponu od "da se može preporučiti kao alternativa biopsiji jetre radi utvrđivanja oštećenja jetre u bolesnika s kroničnim hepatitisom C" pa do onih koji dokazuju da "FibroTest ne može sa sigurnošću procijeniti prisustvo ili odsustvo signifikantne jetrene fibroze".
Bilo kako bilo, postoje drugi parametri kojima će Vaš ordinarijus uspješno pratiti tijek liječenja i uspješnost terapije. Stoga, krenite u terapiju s punim povjerenjem i nadom u konačni uspjeh. On će biti to izvjesniji ukoliko razvijete partnerski odnos s Vašim liječnikom i ukoliko slijedite njegove (njezine) naputke. Na nekoliko mjesta u ovome forumu pisalo se o doprinosu pacijenta u procesu liječenja kroničnog hepatitisa C.
Uz želje za uspješnu terapiju,

prof. dr. sc. Ivica Pavić




za_sutra

17.05.2007. 22:35

Najljepse Vam se zahvaljujem na odgovorima jer mi to u ovom trenutku mnogo znaci. Imam pozitivan stav prema terapiji i pozitivno razmisljam o ishodu terapije, ali istovremeno zelim imati maksimalno saznanja koja ce mi u tome i pomoci. Nadam se da cu za koji dan krenuti s terapijom te da cu je uspjesno privesti kraju. Jos jednom hvala i bilo bi mi drago da se forum ponovno aktivira i dobije onu zivost kao sto ga je imao prvih mjeseci postojanja. Vjerojatno i u ovom trenutku ima dosta ljudi koji su na terapiji ili koji ju uskoro ocekuju, a koji uz to prate i ovaj forum. Zato ih pozivam da se ukljuce i da jedni drugima budemo dodatna podrska na putu koji je pred nama. Zato je i moj nick "za_sutra"!

za_sutra

06.06.2007. 21:35

Postovani profesore,

molim Vas za misljenje. Zapoceo sam s terapijom prije 8 dana (Pegasys 180 mg, Ribavirin 1200 mg) a sesti dan poslije prve injekcije sam požutio i u bjeloocicama i po tijelu. Istovremeno se pojavio tamno narancasto obojeni urin. Moj lijecnik me je poslao na krvne pretrage ali ce zbog blagdana, vadjenja krvi na dvije lokacije i cekanja nalaza, nalazi biti kod lijecnika tek za tjedan dana. Strah me je ovakve nuspojave i cekanja (terapiju nastavljam i dalje) a nigdje u nus pojavama nisam primjetio da se spominje ikterus kao moguca pojava.
Unaprijed se zahvaljujem!