Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


????


Autor Poruka

bijednik

19.04.2007. 07:20

zanima me zašto vojna komisija ne želi priznat hep C koji san dobija u ratu kad san se i počeo furat a priznali su mi PTSP a u opisu PTSP lipo pišu ista ta gospoda da taj poremećaj vodi vrlo često prema uzimanju opijata alkohola itd..šta san ja ima vrimena otić ća sa ćuke u grad testirat se a nisan ima vrimena po4-5 miseci javit se ocu i materi da san živ??? e i još ovo kako imam C već nekih10-12god a na održavanju sam na 5 hepta+pijem 5-6 drugih lijekova za psihu(PTSP) a genotip mi je 3 oće li me primit na terapiju interfenolom?

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

28.04.2007. 18:45

Poštovani, kriteriji koje HZZO uzima u obzir prilikom odobravanja terapije kroničnog hepatitisa C su definirani kako slijedi:
Indikacije za liječenje: bolesnici u dobi do 65 godina koji apstiniraju od i.v. droga i alkohola najmanje 12 mjeseci uz potvrdu liječnika specijalista iz nadležnog centra za ovisnost i koji zadovoljavaju slijedeće kriterije:
a. virološki kriteriji: anti HCV pozitivan; HCV RNA (PCR) pozitivan; viremija dulje od 6 mjeseci; b. biokemijski kriteriji: povišen ALT bez obzira na stupanj fibroze; normalan ALT sa stupnjem fibroze F2; c. histološki kriteriji: dokaz kronične upale, odnosno verifikacija stupnja aktivnosti i stadija fibroze (osim kod kontraindikacija za biopsiju jetre); d. bolesnici prethodno liječeni konvencionalnim interferonom, koji imaju dokazani relaps bolesti pozitivnim nalazom HCV RNA (PCR metodom) u serumu; e. isključiti bolesnike s prisutnim kontraindikacijama za terapiju pegiliranim interferonom.

Vezano uz Vaš upit ističem dio koji se odnosi na apstinenciju od i.v. droga i alkohola te potvrdu specijalista. Zbog kroničnog hepatitisa C Vi ste zasigurno u redovitoj kontroli infektologa ili gastroenterologa koji će vidjeti ispunjavate li uvjete za liječenje na teret osiguravatelja te pokrenuti zahtjev za odobravanje terapije.
Pozdrav,

prof. dr. sc. Ivica Pavić