Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lijekovi (za doc.dr.sc. Ivicu Pavića)


Autor Poruka

mia

09.01.2006. 08:57

Moj suprug je prije mjesec dana zavrsio terapiju interferonom i ribavirinom, uspjesno za sada a molim Boga da tako i ostane. Imao je 4c/d genotip i bio je na terapiji 48 tjedana. Od djetinjstva ima alergijsku astmu i u ovom periodu se simptomi pogorsali.
Ljekar mu je propisao Singulair i Aminophilin.
Kod ovog prvog navode se razne nus pojave, izmedju ostalog i hepatitis te razliciti "psiho poremecaji". Mi smo od "psiho" vec umorni ali s tim bi se suocili. Kakvo je vase misljenje o lijecenju ovim lijekom s obzirom na provedenu terapiju.
Transaminaze su mu ok od pocetka terapije, zeljezo oko gornje granice, leukociti i eritrociti ispod granice na posljednjoj kontroli.
Hvala unaprijed na pomoci.

doc. dr. sc. Ivica Pavić

12.01.2006. 15:17

Poštovana,

ukoliko je stanje s astmom takovo da zahtjeva liječenje, ono treba provesti. Kada se stanje poboljša terapija se ukida ili korigira na neku nižu dozu. Gotovo svi lijekovi ostvaruju nekakav učinak na jetru budući da ona ima mogućnost njihova metaboliziranja i pretvaranja nekih toksičnih spojeva u manje toksične i sl. U uputstvima za gotovo sve lijekove naći ćete podatak o mogućem toksičnom učinku na jetru, no to ne znači da takve lijekove u indiciranim situacijama ne treba uzimati jer često ne postoji bolja alternativa. Puno je za prognozu hepatitisa značajnije apstiniranje od alkohola negoli kratkotrajno uzimanje lijekova koji su kroz neko određeno vrijeme neophodni.
Dobra je informacija da se terapija uspješno okončala. Sada samo nastavite s redovitim kontrolama viremije i biokemijskih nalaza kako je to predviđeno po završetku terapije.
Pozdrav.