Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pomoć


Autor Poruka

josip

18.02.2005. 16:14

09.02.2005. prof. boris vucelić nakon pregleda donosi mišljenje:bolesnik je liječen konbiniranom terapijom s konvencionalnim interferonom prije nego je pegilirani INF bio dostupan uz pad viremije. Preporučam,obzirom na genotip i dob bolesnika,da se da konbinirana terapija pegiliranim interferonom i ribavirinom prema protokolu za genotip 1 i 4 .
Nakon javljanja svom infektologu dobivan odgovor da nemam pravo
na uvrštenje na listu za lječenje.
kako da ostvarim pravo na lječenje.
HVALA

Nikka

26.02.2005. 16:18

Kao prvo nije mi jasno čemu služi ovaj forum, ako se nitko ne javlja na njega niti pokušava pomoći pacijentima. Cybermedovci?
Josipe ako je prof.dr. Vucelić dao preporuku za liječenje kombiniranom terapijom Pegasys+ribavirin, ne vidim razloga da ti infektolog kaže da nemaš pravo na to. Razgovaraj ponovno sa doktorom Vucelićem ili barem sa njegovom tajnicom glede procedure. Mislim da se lijek traži preko njih i odobrava ga HZZO. Odobrenje dobivaju pacijenti sa genotipom 1 i čini mi se 4, ako su nevini pacijenti ili drugi genotipi ako lječenje standardnim interferonom nije uspjelo.
Ovo sve ti ja pišem isključivo kao laik, pacijent koji prolazi sve probleme liječenja ove bolesti kod nas. Ali moj savjet ti je da se svakako što prije ponovno javiš dr. Vuceliću!
nikka

doc. dr. sc. Ivica Pavić

28.02.2005. 19:14

Poštovani,

U Vašemu pitanju nije jasno je li terapija konvencionalnim IFN gotova, ili nije? Ukoliko je terapija kroničnog hepatitisa C gotova, Vi ne biste pripadali skupini tzv "naivnih" pacijenata (oni koji nisu ničim liječeni) pa HZZO ne bi prihvatio zahtjev za uporabu pegiliranog interferona. Ostale indikacije za terapiju pegiliranim interferonom po HZZO-u:
anti HCV pozitivan, HCV RNA PCR pozitivan, genotop 1 (i 4), prisutna replikacija virusa >6 mjeseci, biokemijski perzistentno povišen ALT (>2x), histološki nalaz kronične upale, bolesnici koji apstiniraju od i.v. droga i alkohola najmanje 12 mjeseci, u dobi do 65 godina.

Lijek odobrava Liječničko povjerenstvo Direkcije HZZO na prijedlog bolničkog povjerenstva za lijekove.

Nadam se da Vam ste dobili zadovoljavajući odgovor. Ukoliko ima još nejasnoća, pitajte i pokušat ću Vam odgovoriti.

Pozdrav.

josip

01.03.2005. 16:32

terapiju int.završio sam 2002g. Počeo sam sa 1,67x10 na 5 a završio nakon godinu sa 9,28x10na4. Jedino u toku terapije aminotransferaza je bila u normali od tada trajno umjereno povišene.Sada je PSR 1,47x10na6. želio bi vam ukazati na izmjene i dopune liste lijekova HZZO od 6.listopada 2004.citiram: Za odrasle bolesnike s konpenziranom bolesti jetre,ali visokim rizikom za razvoj ciroze jetre iviralnim genotipom 1 i genotipom 4 koji prethodno nisu liječeni interferonom ( osim bolesnika koji imaju PCR metodom dokazan relaps bolesti ). Navedeno možete naći na stranicama HZZO ili narodnim novinama. Molim vas dami pojasnite posebno ovo u zagradama. I ako imate informacije dali ima na vidiku novih lijekova i načina liječenja. najsrdačnije zahvaljujem na odgovoru .

doc. dr. sc. Ivica Pavić

02.03.2005. 13:55

Poštovani,

Ukoliko ste proveli kombiniranu terapiju konvencionalnim IFN i ribavirinom u trajanju godine dana i na kraju terapije imali viremiju (prisustvo virusa u krvi) od 92.800 (kopija ili IU/ml?) znači da je Vaš HCV rezistentan na tu terapiju i vi se proglašavate "non-responderom".
(Učinak na viremiju od početnih cca 167.000 na konačnih 92.000 ne smatra se značajnim, pače govori o rezistentnosti virusa)
Relaps se ogleda na način da se ponovno pojavi virus u krvi (PCR pozitivan), nakon što ga nije bilo moguće dokazati na kraju terapije (kvalitativni PCR negativan).
Zaključno, po ovome što je dostupno u Vašim pitanjima, vi ste "non-responder", a ne relapser pa po kriterijima HZZO-a ne biste bili kandidat za pegilirani IFN.
Postavlja se i pitanje, može li pegilirani IFN, nakon izostanka terapijskog odgovora na kombiniranu terapiju konvenc. IFN+ribavirinom uopće išta i korisnog "napraviti". Rezultati koji su dostupni u svjetskoj literaturi pokazuju stanoviti učinak kod ponovnog liječenja "non-respondera" genotipa 2 i 3, no gotovo nikakav u onih genotipa 1. Stoga, nažalost, u ovome trenutku nema dostupne i jasno učinkovite terapije za tretman "non-respondera". Sigurno je da postoje napori farmaceutskih kuća da prevladaju ovaj problem razvijanjem novih lijekova, tim više što on nije rijetkost. No, zasada, bez konačnog rezultata i preporuke.

mirko

03.03.2005. 21:23

poštovana doktorice,

Znači li to da po kriterijima HZZO ukoliko je netko liječen peg-interferonom+ribavirin i terapija je bila uspješna ali je nakon terapije došlo do relapsa bolesti, pacijent ima ponovno pravo na novu trojnu terapiju.(radi se o genotipu 4). i jš jedno pitanje ? Možete li mi reći da li je viremija od 700.000 kopija ekstremno velika i ima li ona efekt na progresiju bolesti. pozdrav!

mirko

03.03.2005. 21:36

gospodine docente oprostite nenamjerno sam vas oslovio sa doktorice jer sam netom prije čitao napise jedne doktorice pa sam greškom napisao pitanje misleći da će mi ta doktorica odgovoriti.

doc. dr. sc. Ivica Pavić

06.03.2005. 21:22

Poštovani,

Relapseri bi se mogli ponovno liječiti. Viremija od 700.000 kopija ne smatra se "ekstremno velikom". Velika bazična viremija (ona prije započinjanja terapije) >2 milijuna kopija ili >800.000 IU/ml, genotip 1 ili 4, visoka tjelesna težina, ciroza jetre definiraju "difficult-to-treat- pacijente tj. one kod kojih se očekuje slabiji odgovor pa je i terapijski protokol drugačiji.
Za prognoze o dinamici oštećenja jetre bitan je nalaz biopsije jetre.

mirko

06.03.2005. 23:43

hvala vam na preciznom odgovoru. Zelio bih vas pitati jos nesta. Nalaz biopsije prije 11 god. je bio dosta los radilo se o kronicnom agresivnom hepatitisu sa premostavajucim nekrozama ( IIb ) HAI 14 i radi kontraindikacija se nije moglo zapoceti lijecenje. 2002 je zapoceto lijecenje sa pegasysom i ribavirinom te je ubrzo doslo do poboljsanja opceg stanja ukljucujuci biokemijske nalaze a zatim i do negativnog nalaza
HCV RNA. po prestanku lijecenja je doslo do relapsa bolesti pa me zanima da li je terapija ukoliko nije donijela trajne rezultate mogla pozitivno utjecati na histoloski nalaz jetre.

doc. dr. sc. Ivica Pavić

09.03.2005. 19:10

Uspjeh terapije može se pratiti na tri načina: virusološki (određivanjem virusa u krvi), biokemijski (praćenjem transaminaza tj. ALT) i histološki (nalaz bipopsije jetre). Prva dva parametra se jednostavno prate testovima u krvi dok se biopsija (zbog svoje invazivnosti) ne koristi rutinski za procjenu uspjeha terapije. No, jasno je da se i histološki nalaz popravlja kod uspješnih terapija. O kolikom je poboljšanju riječ (ili ponekad pogoršanju) može nam reći jedino ponovljena biopsija i usporedba s prvim nalazom.

Nikka

09.03.2005. 22:50

Htjela bi se samo malo nadovezati. S obzirom da kao pacijent znam kakve su dileme prije odluke o terapiji, vaganja za i protiv, postoci uspješnosti terapije koji se često navode mogu biti prilično obeshrabrujući. Pogotovo za pacijente sa genotipom 1.
Zato mislim da je važno istaknuti baš činjenicu da se histološki nalaz u dosta slučajeva značajno popravlja. Dakle, ako i ne dođe do SVR-a, ne smije se misliti da terapijom nismo ništa postigli.

mirko

10.03.2005. 20:33

ali treba uzeti u obzir i negativne ucinke terapije vjerovatno
hepatolozi te kriterije pri odabiru bolesnika drze radi toga da ne bi nekome jos vise nastetili jer oni prije pocetka terapije dobro odvazu kako ce ona djelovati na pacijenta. U slucaju da pretpostavljaju da ce odgovor biti neznatan nema smisla nekome unistavati kostanu srz ili neznam na sta vec interferon negativno djeluje. Siguran sam da svi lijecnici iskljucivo gledaju dugorocnu dobrobit za pacijenta.

Nikka

10.03.2005. 22:48

Naravno. Ako doktor ne misli da je terapija opravdana, neće ju ni preporučiti. Moj post se odnosio na situacije kada je pacijent ili zastrašen eventualnim nuspojavama ili možda misli da postotak SVR-a nije vrijedan toga.

polly

07.04.2005. 01:35

Zanima me nakon sto sam opisala u rubrici "pozdrav" svoj put kroz lijecenje Hepatitisa C do non-respondera, kako sada mogu osim redovnih kontrola transaminaza (koje su btw.neprekidno povisene od 63 do 114) , dooplera koji je potvrdio postojanje portalne hipertenzije i biopsije koju zelim izbjeci (prva je pokazala genotip 1b i pocetak ciroze); utvrditi kakvo mi je trenutno zdravstveno stanje.
>Moji simptomi u bolesti su uvijek zapravo isti, osim nuspojava za vrijeme lijecenja interferonom, nemam bolove samo neprekidan umor, umor, umor, nesanicu pa opet umor.

doc. dr. sc. Ivica Pavić

15.04.2005. 21:29

Ciroza jetre znači zatajivanje funkcije tog organa. Pored određivanja vrijednosti transaminaza, što govori u prilog oštećenja jetrenih stanica, puno je bitnije analizirati funkcijsku sposobnost jetre. To se radi analizom koagulograma (posebice protrombinskog vremena) jer je jedna od funkcija jetre stvaranje faktora koagulacije (zgrušavanja krvi). Drugi test za procjenu funkcije jetre jest proteinogram (određivanje bjelančevina u serumu, omjer albumina i globulina) budući da se gotovo sve bjelančevine stvaraju upravu u jetri (izuzetak su gama globulini koji predstavljaju protutijela, produkt limfocita B-imunoloških stanica). Ovi se testovi izvode analiziranjem krvi dobivene iz vene.
Dakle, slijedite upute vašega gastroenterologa (hepatologa) i odlazite na redovite kontrole. Osim ovih laboratorijskih pretraga (ovime nije iscrpljen popis pretraga koji se može izvoditi-a on ovisi o kliničkom stanju pacijenta) rade se i aparaturne kako ih Vaš ordinarijus indicira.