Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Poštovani dr. Pavić


Autor Poruka

Oriana

28.05.2006. 18:08

Imam 28 godina. Prije devet mjeseci, mjesec dana prije rođenja mog prvog djeteta, utvrđen mi je pozitivan anti HCV. Dodatne pretrage do danas nisam obavila, osim redovitih jetrenih proba koje su uvijek bile u redu. Naime, nakon poroda mi je dijagnosticiran karcinom lijevog jajnika, koji je za vrijeme poroda izvađen, a budući da je bilo riječ o borderline karcinomu nisam bila podvrgnuta nikakvom liječenju, te mi je savjetovano što prije drugo dijete. Upoznata sam i s jednom i drugom bolesti i zanima me Vaša preporuka što dalje činiti. Kao što sam navela, daljnje pretrage pozitivnog anti HCV-a nisam napravila, no zbog pozitivnog anti HCV-a su mi porod izvršili carskim rezom, te mi nije dozvoljeno dojenje bebe. Zanima me Vaše mišljenje i po tom pitanju, odnosno, je li hepatitis C indikacija za carski rez i treba li se u tom slučaju zabraniti dojenje? Svugdje nailazim na oprječna mišljenja, čak i bolnica u kojoj sam rodila nema utvrđen stav po tom pitanju, te su se otvoreno sukobljavali ginekolozi i pedijatri, pedijatri su bili ti koji su mi zabranili dojenje, čak su na sve bebine i moje dokumente vidljivo istaknuli upozorenje kako bolujem od hepatitisa C, te sam bila tjedan dana izložena šikaniranju od strane pedijatara i velike većine medicinskih sestara.
Unaprijed se zahvaljujem!
Oriana

prof. dr. sc. Ivica Pavić

31.05.2006. 22:01

Poštovana, na temelju pozitivnih anti HCV antitijela nitko ne može reći da imate kronični HCV! Neophodno je napraviti daljnju obradu kako je to navedeno na ovim stranicama (pročitajte opće informacije o HCV-u na ovoj stranici). Budući da postoji mogućnost spontane eliminacije virusa u oko 20-ak posto slučajeva, potrebno je napraviti HCV RNA PCR kvalitativni i ukoliko je on sada pozitivan moglo bi se govoriti o kroničnom hepatitisu C. Tek kada se utvrdi prava dijagnoza možemo govoriti koliko i kako Vi "ugrožavate" svoju okolinu (i o tome ćete više pronaći na ovim stranicama).
Žao mi je što i zdravstveni radnici nepravedno stigmatiziraju bolesnike s hepatitisom C. To je pregrozno i možda više govori o (ne)znanju pojedinog "stručnjaka" i moralnosti te osobe.
Ne dajte se pokolebati, niti šikanirati.
Pozdrav.