Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


potreban savjet


Autor Poruka

anči

02.06.2006. 16:06

Bog,
Evo da Vam kažem da mi je suprug počeo sa terapijom interf.+ribav.
Prve dvije injekcije podnio je odlično, dok četiri dana iza treće počeo
je osjećati umor, malaksalost i slabost.
Ako mi možete odgovoriti da li je to normalno da se događa tjekom terapije i kakve još nuspojave možemo očekivati.
Nadam se da će te mi odgovoriti što ste prošli iz svog iskustva pa da saznamo nešto više o tome.

Unaprijed zahvalni,

prof. dr. sc. Ivica Pavić

05.06.2006. 19:22

Poštovana Anči, više puta smo na forumu govorili o nuspojavama liječenja kroničnog hepatitisa C. Korisno je čitati ranije piostove te opće informacije o hepatitisu C koje vam se "otvore" kod otvaranja ove stranice. Ja ću Vam "copy/paste onoga što sam napisao u odjeljku "Nuspojave liječenja". Siguran sam da će se i drugi uključiti svojim primjerima.

Pozdrav.


Nuspojave liječenja

Interferon je lijek s čitavim nizom mogućih nuspojava. Najčešće se javljaju simptomi nalik gripi: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima. Ovim se simptomima može doskočiti uzimanjem tablete paracetamola (npr. Panadon, Lupocet, Lekadol) pola sata prije injekcije. S vremenom se ovi simptomi smanjuju i potpuno nestaju. Osim ovih nuspojava interferona, može se javiti otežana koncentracija, gubitak kose, poremećaj u broju krvnih stanica, depresija. Teže nuspojave se javljaju rijetko (u manje od 2% liječenih): oštećenje štitne žlijezde, depresija sa suicidalnim mislima, epileptički napadaji, akutno zatajivanje srce i bubrega, oštećenje sluha. Doza interferona se zbog nuspojava može reducirati ili potpuno ukinuti (do 15% liječenih).
Ribavirin je lijek koji se dobro podnosi. Moguć je razvoj anemije koja zahtjeva prilagođavanje doze (smanjivanje) ili pak potpuno ukidanje ovog lijeka.