Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


poviseni bilirubin


Autor Poruka

zabrinuta mama

07.11.2005. 13:09

Postovani! Mojem 18 godišnjem sinu je na nedavnom pregledu utvrđena vrijednost bilirubina 40. Da li je to znak poremećaja ili bolesti, da li je opasno i gdje bi se eventualno trebao javiti na dalje pretrage i kakve? Unaprijed zahvalna mama.

mirko

08.11.2005. 14:07

Krenite od lijecnika primarne zdrav. zastite koji ce vas znati dalje uputiti.

Angel

10.11.2005. 22:39

Zabrinuta mama,
povišen bilirubin ne mora značiti ništa, kod nekih ljudi je stalno povišen iako ne boluju ni od kakve bolesti.

Ipak savjetujem da to prekontrolirate, krenite od doktora opće prakse.

zabrinuta mama

11.11.2005. 14:01

Hvala Vam na odgovorima i savjetima! Vec sam cula to da u toj zivotnoj dobi bilirubin moze biti povisen bez da je prisutan neki poremećaj. Molila bih ako mi netko od liječnika može reći nešto više o tome. Unaprijed hvala!

doc. dr. sc. Ivica Pavić

16.11.2005. 19:39

Poštovana,

pored ukupnog bilirubina potrebno je odrediti direktni tj. indirektni bilirubin. Naime, vrlo često je bilirubin povećan na račun frakcije indirektnog te govorimo o indirektnoj hiperbilirubinemiji ili Gilbertovom sindromu. Radi se o manju stanovitog enzima u jetrenim stanicama zbog kojeg raste taj indirektni bilirubin pa stoga i ukupni o kojemu Vi govorite. Radi se o stanju prilično čestom, ali bezopasnom koji se ne liječi, niti se treba liječiti. U stanjima stresa, pojačanih tjelesnih napora i sl. može doći do porasta indirektnog bilirubina pa osoba prolazno dobije žućkastu boju bjeloočnica. Sve to prolazi spontano.
Dakle, odredite indirektni bilirubin i siguran sam da ćete dobiti potvrdu ovoga o čemu sam govorio.
Pozdrav.