Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Učinci Ribavirina


Autor Poruka

slavko

27.02.2006. 07:27

Poštovani doc.dr.sc. Paviću,

37 mi je godina, nisam oženjen i nemam djece. Nikad se nisam drogirao, do otkrivanja hepatitisa-c dva puta sam se napio, prestao sam pušiti prije 15 godina, gazirana pića ne pijem. Imam hepatitis-c genotip 1b koji mi je otkriven u studenom 1996g. Od srpnja 1997.g. do početka veljače 1998.g. bio sam liječen interferonom (injekcije sam dobivao tri puta tjedno). U studenom 1997.g. utvrđena je negativizacija, ali mi je zbog visokih transaminaza (ALT 180, AST 130) uveden lijek Ursofalk. Tijekom terapije niti jednom nije došlo do prekida terapije zbog narušenosti krvne slike. Terapija interferonom prekinuta je početkom veljače, tada mi je ALT bio 230 a AST 150. U travnju mi je utvrđena ponovna aktivizacija virusa i tada je prekinuta terapija Ursofalkom. Do kraja 1998.g. ALT mi je pao na oko 80 i do danas je u intervalu od 60 do maksimalno 120, a AST tada mi je pao na oko 50 i od tada je u intervalu od 35 do 75.

Od prije mjesec dana sam na terapiji pegasys 135 i ribavirin 800 (četiri tablete ribavirina), moram naglasti da imam 55 kilograma.
Na kraju poruke od 22.01.2006.g. u 17:18 gospodin Gigi kaže ?I na kraju samo kratka napomena, dijete smo planirali i pošlo nam je za rukom 4 dana prije nego sam ja startao sa terapijom i to je fenomenalno, jer bi inače morali čekati barem godinu i pol radi nepoželjnih učinaka ribavirina.?. Već rekoh, imam 37 godina, nisam oženjen i nemam djece. Obožavam djecu, ali zbog svog liječenja ne želim ugroziti zdravlje i život voljene žene niti još nezačetog djeteta.

Poštovani doktore, molim Vas, obzirom da je uputa za ribavirin na Engleskom a ni u uputi za Pegasys ništa se ne govori o učinicima na reproduktivne organe odnosno kako gospodin Gigi kaže ?nepoželjni učinci ribavirina?. Konkretno me zanima da li Pegasys i ribavirin mogu utjecati da postanem sterilan nakon terapije? Da li ti lijekovi mogu utjecati da buduća supruga ili naša djeca imaju neke posljedice zbog moje terapije? Za prestanak ?nepoželjnih učinaka ribavirina? gospodin Gigi spominje rok od godine i pol. Moje pitanje je slijedeće, kada prestaju ?nepoželjni učinci ribavirina? odnosno da li je to pola godine ili godine i pol nakon prestanka terapije. Molim Vas pomozite mi, ne želim biti ugrožavatelj ili ne daj Bože tihi ubojica najmilijih.

Od srca Vaš pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem!

slavko

27.02.2006. 14:05

Poštovani doc.dr.sc. Paviću,

koji su to neželjeni učinci ribavirina kad je planiranje obitelji u pitanju? Koji su mogući problemi odnosno zašto se MORA izbjegavati začeće djece u periodu nakon terapije.

Od srca Vaš pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem!

Slavko!

doc. dr. sc. Ivica Pavić

27.02.2006. 22:14

Postoje brojni dokazi o neželjenom učinku ribavirina na trudnoću u svih testiranih životinjskih vrsta pa se pretpostavlja da je isto moguće i u ljudi. Ribavirin iskazuje izraziti teratogeni učinak (mogućnost razvoja brojnih anomalija tijekom razvoja ploda) ili pak može dovesti do smrti ploda (embriocidni učinak).
Zbog toga je kontraindiciran (zabranjen) tijekom trudnoće, ali i 6 mjeseci prije trudnoće. Izlaganje žene u trudnoći štetnom učinku ribavirina može biti izravno (da sama uzima ribavirin) ili neizravno preko njezina partnera koji uzima ribavirin. Oba puta su opasna i moraju se izbjegavati. To će reći da žena ne smije ostati trudna barem 6 mjeseci nakon prestanka terapije ribavirinom koju je ona provela ili ju je proveo njezin partner.
Žene u fertilnoj dobi uvode se na terapiju ribavirinom tek nakon negativnog testa na trudnoću koji se ponavlja svaki mjesec tijekom trajanja terapije i još 6 mjesec iza završetka. Kroz vrijeme provođenja terapije (žene ili njezina partnera) potrebno je koristiti učinkovita antikontracepcijska sredstva.

doc. dr. sc. Ivica Pavić

27.02.2006. 22:26

Dopuna kod zadnje rečenice u prethodnom odgovoru:...."potrebno je koristiti učinkovita antikontracepcijska sredstva još 6 mjeseci po prestanku terapije jednog od partnera".
Pozdrav.

slavko

28.02.2006. 09:52

Poštovani doc.dr.sc. Paviću,

veoma Vam zahvaljujem na iscrpnim odgovorima. Postavio sam Vam brojna pitanja i skoro na sve ste mi odgovorili, na ćemu Vam se još jednom zahvaljujem. Pitanje na koje bih također želio znati odgovor bilo je "Zanima me da li Pegasys i ribavirin mogu utjecati da postanem sterilan nakon terapije?".

Od srca Vaš pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem!

Slavko!

doc. dr. sc. Ivica Pavić

28.02.2006. 16:34

Podataka o takvom učinku ribavirina i peg-IFN u literaturi nema.
Pozdrav.

slavko

01.03.2006. 12:34

Poštovani doc.dr.sc. Paviću,

iskreno Vam se od srca zahvaljujem na informacijama koje su mi uljepšale život. Vama i Vašoj obitelji u životu želim more sreće i svako dobro u svakom trenutku!

Srdačan pozdrav!

Slavko!