Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trebam info


Autor Poruka

mia

07.06.2005. 22:11

Ni sama ne znam kako bih zapocela i odakle krenula sa pitanjima jer ih ima jako mnogo . Trebam par informacija i nadam se da ce neko moci da mi pomogne.Moja majka je prije vise od mjesec dana bila na operaciji slijepog crijeva zbog kronicne upale ,otisla bez vecih zdravstvenih problema ,dobro podnijela operaciju i vratila se kuci vrlo brzo. Prije dva dana je totalno pozutjela i zadrzana je u bolnici zbog sumnje na hepatitis. Nije imala nikakvih simptoma ,osim zutila ,i jos uvijek je nista ne boli i sl...Jos ne znamo o kom se tipu radi ,mada je potvrdjeno da u stvari ona jeste zarazena hepatitisom.Moram napomenuti da se radi o vrlo cistoj i urednoj zeni ,sa disciplinovanim i normalnim nacinom zivota .Poslije operacije slijepog crijeva je vrijeme provodila kod kuce ,u spavacoj sobi ,dakle nije se mogla zaraziti nigdje vani i tome slicno.Higijena ukucana je na visokom nivou i niko nije nikada imao hepatitis niti se rizicno ponasao.Ja imam osnovanu sumnju da je zarazena u bolnici i jos kad napomenem da zivimo u Bosni ,sto ce mnogo toga reci.Moja pitanja su brojna ,jer niko nista ne govori konkretno ,mislim na lijecnike.Sve sto znam je da ne znaju koji je tip virusa (valjda jos neko vrijeme) i koliko ce ostati u bolnici ,zatvorena ko osudjenik i viriti iza resetaka sto je jako bolno gledati ... Imam sina ( 6 god. ) koji je bio s njom u kontaktu stalno ,rekose mi da se ne brinem jer se hepatitis ne prenosi zagrljajima ,ljubljenjem i sl...Moje glavno pitanje glasi: da li trebam dijete odvesti na test?Da li je moguce da je zarazena u bolnici ( na kirurgiji) ? Jer ako je ,onda su zarazeni i drugi pacijenti ,predpostavljam...Koliko mora provesti u bolnici? Trebam li kucu '' ocistiti'' ne neki nacin? Toliko bih za sada dok ne saznam o cemu je tocno rijec ,da ne duzim previse . Hvala svima koji ce procitati moj post,dati mi informaciju ,rijec podrske ,jer mnogo je ''bapskih savjeta'' ,a malo konkretnih pravih informacija ...Hvala svima ...Mia

doc. dr. sc. Ivica Pavić

14.06.2005. 22:03

Cijenjena,

Čini se da moja jutrošnja poruka nije prošla...očito sam nešto zabrljao.
Pokušat ću ponoviti ono što sam napisao i nisam pohranio...nažalost.
Na ovoj web stranici imate detaljnije podatke o načinima širenja hepatitisa C i prevenciji tj. sprječavanju zaražavanja pa Vas upućujem na te informacije. Mislim da ne trebate biti zabrinuti za svoga sina jer se hepatitis C primarno širi putem krvi, potom spolnim putem...Budući da je infekcija najvjerojatnije nova, dakle akutna, malo se vremena boravilo u kućanstvu s inficiranom osobom da bi se mogao desiti prijenos infekcije. Nije potrebno nikakvo posebno čišćenje kuće. Bitno je ne doći u kontakt sa zaraženom krvi.
Koji je put prijenosa teško je reći jer sam siguran da postoje još brojna (pod)pitanja koja treba postaviti. Savjetujem Vam da razgovarate (Vaša majka) s liječnicima (opet) i prodiskutirate sve moguće situacije i pretpostavke dobivanja infekcije. Vaša majka će se još neko vrijeme (možda i duže ukoliko se bude radilo o kroničnom hepatitisu C) biti u kontaktu s liječnicima koji će se brinuti o njoj tijekom ove infekcije te je neophodno izgraditi odnos temeljen na povjerenju. Razgovarajte dok vam sve ne postane potpuno jasno.
Ne podliježite "bapskim pričama" i nepotrebnoj panici. Socijalni kontakti nisu za okolinu opasni pa ne bi trebalo prema majci pristupati s bojazni.
Pozdrav,

doc. dr. Ivica Pavić