Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


za doc.dr.sc. Ivicu Pavića


Autor Poruka

Ana

05.05.2006. 09:40

Poštovani,

Ponovo vam se javljam sa par pitanja. Zanima me dali je moja dužnost ili obaveza obavjestiti prijašnjeg partnera s kojim sam bila 6 godina u vezi da imam hepatitis? Ako bi se pokazalo da i on ima hepatitis kako mogu znati dali sam ja njega zarazila ili on mene? Bojim se da bi mi to jako zakompliciralo iovako kompliciran život.

Drugo pitanje odnosi se na kontracepciju. Znam da za vrijeme terapije i 6 mj nakon nje nesmije doći do trudnoće. Imam 23 godine i nemam dijece. Što preporučate kao najefikasniju zaštitu? I dali je istina da spiralu nesmiju koristiti osobe sa kroničnim oboljenjem jetre?

Unaprijed hvala!

prof. dr. sc. Ivica Pavić

27.05.2006. 22:08

Poštovana, preporuka je inficiranim osobama da kažu svojim spolnim partnerima o infekciji budući da se HCV može prenijeti i spolnim putem.
Kada će se to reći, i hoće li uopće, ovisi o svakoj osobi pojedinačno. Ako se utvrdi da je i partner inficiran, mislim da nećete biti u mogućnosti utvrditi tko je izvor infekcije.
Vezano uz kontracepciju, preporučam da se konzultirate s ginekologom. Meni nije poznat podatak o zabrani spirale. Vezano uz terapiju i kontracepciju, pisali smo o tome na drugom mjestu. Preporučaju se dvostruke mjere kontracepcije za vrijeme i 6 mjeseci iza terapije.
Pozdrav.