Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


robertsonova translokacija


Autor Poruka

srećica

04.05.2009. 22:05

Molim vas za pomoć.Na Rebru u ZG.ustanovljena mi je Robertsonova translokacija između 13i14kromosoma.Imala sam 4 spontana pobačaja.Do sad sam ostajala trudna prirodnim putem.Željeli bismo sad bebicu pošto ja već imam 31 god. a suprug 39 kod njega su nalazi ok a i kod mene osim ovog poremećaja.Molim vas savjet što i od kud sad počet,hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.05.2009. 22:50

Na vaše pitanje u stvari treba odgovoriti genetičar. Međutim, na webu sam našla jedan lijepi odgovor genetičara, koji se odnosi baš na pacijenticu sa balansiranom translokacijom kromosoma 13 i 14 http://www.healthline.com/blogs/p.../08/robertsonian-translocations.html. Ukoliko ne znate engleski ili vam je odgovor prekompliciran, ukratko, kaže ovo: objašnjava da je šansa da ona začme zdravo dijete 33% (u 2 od 6 pokušaja; jedno od to dvoje zdravih bit će potpuno zdravo a drugo će imati istu balansiranu translokaciju). Naravno, ne mogu tvrditi da je vaša situacija identična, i ne bi bilo loše da obavite konzultaciju kod genetičara na Rebru, da bi saznali koje se vaše šanse za zanijeti zdravo dijete (to ovisi o kariogramu).
Međutim, generalno govoreći, ukoliko više ne želite metodu pokušaja i pogrešaka (koju ovaj genetičar zagovara), bojim se da ćete pomoć morati tražiti izvan Hrvatske. Naime, u vašem slučaju trebalo bi raditi pomognutu oplodnju u cilju dobijanja više zametaka, a zatim tim zamecima raditi preimplantacijsku genetsku dijagnozu (PGD), da se utvrdi koji je od njih zdrav. Zatim bi se ti zdravi zameci vraćali u maternicu, u nadi da će doći do trudnoće (za što je šansa oko 40%). Ovo sve je vrlo skupo, a najbliže Hrvatskoj radi se u Ljubljani, i dalje (Austrija, Češka).