Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kortikosteroidi i debljanje


Autor Poruka

neveralone

27.09.2008. 15:55

Poštovani,
imam 23g., visoka sam 174cm i do prije 3g održavala sam težinu od 60-63kg., uz velike muke i gotovo konstantno gladujući na minimalnoj količini hrane jer sam veoma sklona debljanju.
Nakon višegodišnje konstantne terapije velikim dozama kortikosteroida, a i smanjene tjelesne aktivnosti zbog boravka u bolnici, došla sam do 70kg i bez obzira na vježbanje i dijetu, ne uspijevam skinuti ni kg, već svaku godinu imam sve veću težinu.
Psihički me potpuno dotuklo to da koliko se god mučim i trudim samo sam sve deblja, i počinjem se povlačiti i sakrivati dok sam ranije bila ponosna na svoj lijepi izgled.
Molim vas da i objasnite ako su kortikosteroidi djelovali na moj metabolizam, kako da sankcioniram nastalu štetu?

Najljepša hvala!

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

03.10.2008. 10:55

Kortikostereoidi i smanjena aktivnost su nešto što nikako niste mogli izbjeći i odlično je što razmišljate iz te perspektive. „Štetu“ možete popraviti samo tako da unos energije bude još manji a aktivnost što je moguće veća. Ako će tijekom liječenja biti moguće smanjivati dozu kortikostereoida biti će Vam lakše. No s obzirom na ITM koji je kod Vas 23 kg/m2 stvarno nemate razloga za nezadovoljstvo a pogotovo povlačenje, Vi imate normalnu tjelesnu težinu za svoju visinu. Stoga i dalje budite ponosni na sebe i sadašnji izgled i pokušajte u okvirima koji su Vam dani izvući mogući maksimum. Budite uporni.