Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Naravno.. pretilost


Autor Poruka

Boni

08.02.2007. 12:20

Dobar dan!

Imam 33 godine. Oduvjek sam bila krupnija, iako mi je na mojih 175 relativno ok bilo kad sam imala oko 80 kg. Ali onda sam kranula na dijetu, pod nadzorom jedne doktorice. Bila je to proteinska dijeta, i smrsavila sam 10 kg, ali nakon toga kila su pocele nezaustaviljo ici gore. U 5 godina sam dosla do 118 kila (uz povremene dijete, pa vracanje, a dosta idem na sluzmene puteve (ponekad put traje i do mjesec dana) i cesto sam se sa tih putovanja vracala sa par kila vise.
U 6. i 7 mjesecu prosle godine smrsavila sam 8 kila, uz pomoc nutricionistice, ali nakon toga je on pocela inzistirati na Herbalifu, sto nisma htjela, pa smo tu stali.
Ali pozitivno je sto sam od tad uspjela zadrzati tu tezinu, nisam se vratila na staro.

Prilikom sistematskog pregleda provjerili su mi hormone stitnjace, T4 je na donjoj granici, a TSH ja malo povisen, ima vrijedost 6.
Bila sam na pregledu kod endokrinologa, ali on je rekao da nemam problema sa stinjačom, nego sa viškom kila i da smršavim. (O da... znam i sama da moram smrsaviti).

Da li bi trebala otici po jos jedno misljenje u vezi stitnjace?

Da li postoji negdje u zagrebu psiholosko savjetovaliste koje bi se bavilo problemom pretilosti? Jer mislim da je i to kod mene dio problema...

Hvala

Pozdrav

Hrvoje Iveković, dr. med.

18.02.2007. 21:20

vezano za štitnjaču : savjetujem ponoviti TSH i slobodni (free) T4, eventualno i UZV štitnjače. Psihološko savjetovanje za debljinu kao takovu ne postoji, ali pokušajte u Poliklinici osiguranje Nemetova (01/4693111) dogovoriti razogvor s psihologom, a tamo možete učiniti pregled i hormone štitnjače.
NIsam uspio razaznati kolika je vaša aktualna kilaža - ali ako je vaš index tjelesne težine (težina/visina na kvadrat) veći od 30 kg/m2 tada je indicirano farmakološko liječenje debljine.