Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


štetnost


Autor Poruka

terra

02.03.2007. 22:35

Poštovani doktore!
Poslije čitanja Vaših stručnih odgovora na ovim stranicama i ja bih Vam postavila par pitanja.Naime, moj suprug je visok 175, težak 117kg, BIM ogroman, ali fizički ne izgleda tako strašno, izuzetno jake građe(bivši bokser).On bi do "normalnog" BIM-a trebao smršaviti 40kg, a on sa 20 manje izgleda tanak.Je li to dovoljno?Drugo pitanje-odlučio se za planetarno popularnu UN dijetu, ne želi Xenical, kaže da može i bez toga pa me interesira ima li ova dijeta kakvih nus pojava(krvna slika, GuK...) jer ih svaka ima, a s obzirom da se unose sve namirnice i je li potreban kakav lječnički nadzor ili dodatan unos nekih vitamina ili sl?Fizički aktivan 2Xtjedno.
Zahvaljujem na mišljenju!

Hrvoje Iveković, dr. med.

19.03.2007. 20:55

BMI je skraćenica od eng. pojma body mass index ili na hrvatskom indeks tjelesne težine i predstavlja omjer tj. težine i kvadrata visine (kg/m2). BMI je jedan od pokazatelja debljine - ne i nužno najbolji. Naime i osobe mišićavijeg izgleda mogu imati viosk BMI a da nisu debele. Od tjelesne masti bitnija tj. štetnija je tzv visceralana mast - ona akumulirana oko trbuha, koju kod supruga možete ustanoviti na jednostavan način - izmjerite mu ospeg oko pupka običnim krojačkim metrom. u slučaju da je ospeg veći od 112 cm onda je zaista debeo i ima rizik razvoja kardiovaskularnih i drugih bolesti koje idu s debljinom. Vezano za moguću štetnost dijeta - moje mišljenje je da je SVAKA DIJETA SILOVANJE ORGANIZMA.
Rađe neka manje jede i 3x tjedno fizička aktivnost.