Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Infiltrativna,mekotkivna promene na nivou desnog gl.bronha?


Autor Poruka

Dorkaca

23.11.2010. 16:20

Posto ne mogu da pronadjem tacno tumacenje sledecih promena,potrebna mi je pomoc.DIjagnoza je postavljena tati.
"Infiltrativna,mekotkivna promena se vidi na nivou desnog gl.bronha,koja suzava distalni deo istog.Gore opisana promena je u bliskom kontaktu sa art.pulm dex,ali nema se utisak infiltracije iste.Oko infiltratine promene se vide inhomogene mrljaste lezije koje bi odgovarale postinflamatornim lezijama.Lgl medijastinuma se evidentiraju,ne prelaze granicu dozvoljenih velicina,precnika su oko 2mm.
Nema znakova pleuralnog izliva,nadbubrezne zlezde su u fizioloskim granicama.
Nalaz CT-a bi isao u prilog infiltrativnoj,mekotkivnoj promeni na nivou levog gl.bronha,koja suzava distalni de istog.Gore opisana promena je u bliskom kontaktu sa art.pulm.dex,ali nema se utisak infiltracije zida iste.
Potrebna je pulmoloska obrada pacijenta."
Razumem vecinu,znam da je operacija potrebna,ali treba mi mala pomoc oko dijagnoze,sto pre,ako je moguce.Treba li da se plasimo raka pluca?
Unapred hvala.

Nabil Chalfe , dr. med.

15.12.2010. 18:10

Opisana promjena zahtijeva daljniju obradu prvenstveno u smislu bronhoskopije kojom će se vjerojatno utvrditi o čemu se radi. Dolazi u obzir da se radi o karcinomu pluća ali je to samo jedna od mogućnosti.
Sa štovanjem