Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


microcelularni karcinom


Autor Poruka

ma2009

28.12.2009. 14:45

Dobar dan,
prije par mjeseci mom tati kojem je 56 godina je ustanovljen microcelularni karcinom pluca. Dole sam kopirala inicijalni nalaz od septembra ove godine. Od tada je primio 3 puta po 3 terapije citostatika i tumor je prestao rasti i malo se i na izlged smanjio. Prema prvom nalazu doktori su rekli da je tumor neoperativan. Zanima me da li u nasoj regiji postoji hirurg s kojim bi se mogli konsultovati za drugo misljenje u vezi operacije. Tumor je zasad samo na jednom mjestu i nije metastazirao.
Ovo je epikriza:
Bolest je pocela mjesec dana pred prijem u ovu ustanovu sa tegobom u vidu povremenog kaslja, samoinicijativno uradio radiogram grudnog kosa na kome je uocena tumorska promjena u lijevom plucnom krilu. Na CTu grudnog kosa opisana promjena se projektuje u posteriornom i djelimicno anteriornom segmentu gornjeg rijeznja lijevo kao i u apikalnom segmentu donjeg rijeznja, promjera oko 7x13 cm koja infiltrise i komprimira bronh za gornji rijezanj lijevo i apikalni segment donjeg rijeznja kao i bronh za lingulu. U kontaktu s lijevim hilusomn i infiltrise arteriju pulmonalis. Desna nadbubrezna zlijezda je uvecana. Upucen je u ovu ustanovu radi invazivne plucne dijagnostike.
Pri prijemu bolesnik je u dobrom opstem stanju a od tegoba navodi povremeni suvi kasalj. Uradjena revizija donijetog CTa na kome se pored ranije opisanih promjena evidentira i infiltracija medijastinalne pleure i masnog tkiva medijastinuma u duzini oko 5cm neposredno iznad aortopulmonalnog prostora. Bronhoskopski nalaz ukazuje na siru intersegmentalnu karinu u lijevom gornjem uz ostali uredan nalaz. PH nalazi iz uzetog materijala nisu razjasnili etiologiju promjene, te je uradjena transtorakalna iglena punkcija (dva puta raadioskopijom i jednom pod CTom) kojom je citoloski prvo utvrdjeno postojanje nekroticnog tumora a posljenja TTP je dokazala postojanje mikrocelularnog karcinoma bronha.

hvala na prijedlozima i preporukama.
m.

Nabil Chalfe , dr. med.

27.01.2010. 17:20

Prema priloženom opisu bolesti radi se o proširenom mikrocelularnom karcinomu te u slučaju takvog nalaza se ne preporučuje operativni zahvat nego sistemska kemoterapija koja kao što ste naveli dosada primjenjena u 3 ciklusa. Obzirom da je odgovor na terapiju dobar, potrebno je istu nastaviti barem do završetka 4. ciklusa a potom učiniti reevaluaciju proširenosti bolesti i odgovora na dosadašnju terapiju te donijeti odluku o nastavku terapije u istom obliku kao dosada ili preći na tzv drugu liniju terapiju. Sve navedeno naravno ovisi i o općem stanju bolesnika što će procjeniti nadležni onkolog.

FORTUNA

19.08.2010. 17:25

Poštovani dr.Nabil Chalfe,

Mome ocu rođen 1934. putem bronhoskopije je dijagnosticiran mikrocelularni karcinom pluća. Citološki nalaz i mišljenje glasi: aspirat: cilindrične, pločaste stanice, fagociti te nakupine malignih stanica uvečanih jezgara, finog kromatina i uočljivim utiskivanjem jezgara.
Otisak:stanice bronhalnog epitela te brojne nakupine malignih stanica uvečanih jezgara i sa utiskivanjem jezgara te elementi periferne krvi i nekroza.
Radiološki nalaz: retrokardijalno lijevo permagna mekotkivna sjena veličine cca 10x11 cm.
CT toraksa : na CT skenovima torakalinih organa lijevo bazalno straga i donjem režnju vidljiva je permagna nodozna ekspanzivna neoplastična formacija koja se veže za lijevi hilus infiltrativnim tračcima, inhomogeno se inbibira. Također lijevo vidljiva je u visini hilusa nodozna promjena veličine 1 cm. Unutar medijastinuma nevidi se sada uvečani limfnih čvorova.
MSCT abdomena: jetra homogena. Holecista glatke stijenke. Pankreas, slezena i obje suprarenalke normalnog položaja, veličine i denziteta parenhima. Bubrezi uredno položeni. Nema vidljivog uvećanja paraaortalnih niti parailiakalnih limfonoda. Unutar male zdjelice prikazani mokračni mjehur, vezikule i prostata ne pokazuju promjene. Slobodne tekućine u abdomenu nema.
KKS: leukociti 8,2; eritrociti 4,30; hemoglobin 103; hematokrit 0,307; MCV 71,4; MCH 24,0; MCHC 336; RDW 18; trombociti 383

Molila bih Vaše stručno mišljenje i preporuku za terapiju.
Hvala

Nabil Chalfe , dr. med.

21.08.2010. 22:15

Poštovani
Prema citološkom nalazu radi se o mikrocelularnom karcinomu pluća. Mikrocelularni karcinom pluća se liječi kemoterapijom ukoliko opće stanje bolesnika to dopušta. Mikrocelularni karcinom obično dobro odgovori na primjenjenu kemoterapiju te ukoliko bolest još lokalizirana (nije proširena na druge organe izvan prsišta) dolazi u obzir i radioterapija ostataka tumora nakon 3-4 ciklusa kemoterapije.

gab

05.09.2010. 13:35

Dobar dan i veliko postovanje,

Mome ocu je dijagnosticiran mikrocelularni prosireni rak pluca nakon sto je bez klasicnih simptoma jednog jutra iskasljao krv. Primio je 4 udarne kemoterapije nakon cega je ucinjen CT. Molila bih vas da mi 'po seljacki' pojasnite dolje navedeni nalaz. Zanima me izmedju ostalog da li se radi o metastazama jer to nije nigdje izricito navedeno.
Preporucene su jod dvije kemoterapije nakon cega treba ponoviti CT.

'Kontrolni,postkontrastni MSCT pregled, usporedbom s pregledom od 10.06. pokazuje bitnije nepromjenjen intratorakalni
status, sto se osobito odnosi na izgled centralno smjestenog NPL procesa lijevog hilusa i na posljedicne distelektaticne
promjene plucnog parenhima. U plucnom parenhimu nema novonastalih zarisnih promjena , a stacioniran je i prikaz hilarne i
medijastinalne limfadenopatije kao i tumorozno uvecane desna nadbubrezne zlijezde.
Sada se u jetrenom parenhimu na granici V i IV segmenta subkapsularno prikaze manja hipodenzna promjena
11mm koja nije bila vidljiva na prethodnom pregledu pa se preporucuje korelacija s UZV nalazom.
Ostali nalaz odgovara prethodnom.'

unaprijed zahvaljujem

Nabil Chalfe , dr. med.

09.09.2010. 22:55

Iz tog nalaza se ne može dati precizan odgovor jer u njemu se uspoređuju promjene s onima iz prethodnog CT-a koji nije priložen. Ipak se može zaključiti da nalaz nije bitno promijenjen u odnosu na ranije te da već ranije ustanovljene metastaze u nadbubrežnoj žlijezdi. Novonastalu tvorbu u jetri potrebno je pratiti s ultrazvukom te ustanoviti da li je povezana s osnovnom bolešću ili ne.
Obzirom da se radi o slabom odgovoru na primjenjenu kemoterapiju uputno je preispitati dijagnozu u smislu tipa tumora te prilagoditi terapiju dobivenom rezultatu.