Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ekstremno brz napredak novootkrivenog karcinoma


Autor Poruka

nibrdari

14.06.2010. 16:55

Poštovani, molim Vas za tumačenje ove dijagnoze, pošto sam laik, a nitko od doktora nam ne želi objasniti ili reći o bolesti.

Nalaz glasi:
Tm pulmonum I. dex. C34
Meta hepatis diffusa
Coagulophatia

Pacijentica ima 52 godine i prije 3 tjedna je hospitalizirana na Hematologiji, a sada se preporuča u terapiju uvesti Tarcevu 150 mg 1 x dnevno. Također, u ambulantnom listu stoji napomena da "nije moguće ordiniranje II linije klasične kemoterapije" - što to znači?

Iskreno se nadam Vašem brzom odgovoru i opširnijem tumačenju ove dijagnoze.
Unaprijed hvala!

Nabil Chalfe , dr. med.

21.06.2010. 20:55

Dijagnoza „Tm pulm. l. dex. „ znači da se radi o tumoru desnog plućnog krila . Ta dijagnoza je vrlo općenita i ne definira o kakvom tumoru se radi. Slijedeća dijagnoza „Meta hepatis diffusa“ znači da se radi o presadnicama zločudnog tumora iz nekog organa (npr. pluća, debelo crijevo, dojka ili dr) u jetru. Dijagnoza „coagulopathia“ znači poremećaj u zgrušavanju krvi, što također predstavlja široki pojam i ne definira točno o kakvom poremećeju se radi.
Obzirom da ste naveli da kod bolesnice nije moguće ordiniranje II linije klasične kemoterapije, zaključujem da je bolesnica već primila I liniju kemoterapije te da nakon toga došlo do progresije (napredovanje) bolesti te je indicirana II linija kemoterapije koju ona sada nije u stanju podnijeti. Stoga je data preporuka za primjenu Tarceve jer se ona podnaša mnogo lakše od klasične kemoterapije.

nibrdari

14.09.2010. 23:20

Nakon sto je otpustena iz bolnice, u ambulantnom listu, pacijentici kao dijagnoza stoji:
Coagulophatia paraneoplastica D 68.8
Diathesis haemorrhagica D 69.9
Meta hepatis diffusa C78.7
Tm pulm. dex in obs D 38.1
Erosines ventriculi K 29.6
GERBI K 21.9
Struma nodosa gl. thyreoidae E 04.8
Anemia normocyticy D 63.0
Thrombocytopenia D 69.6
Reactia depressiva F 32.1
St. post chemotherapiam (PE) Z 92.6
Lyme borreliosis A 69.2

Koliko je, po Vasem misljenju ozbiljna situacija? Nitko nam ne zeli reci nista konkretno, a od posljednjeg javljanja nismo doznali nista novo.
Unaprijed hvala na odgovoru!
Srdacan pozdrav!

Nabil Chalfe , dr. med.

22.09.2010. 21:15

Poštovani
Sudeći po ovim dijagnozama koje ste naveli ne može se zaključiti dali se stanje bolesnice popravlja ili pogoršava. Većina bitnih dijagnoza je bila navedena i ranije. Iz navedenog ne mogu zaključiti da li se stanje promjenilo i u kojem smjeru. U svakom slučaju mogu zaključiti da se radi o ozbiljnoj bolesti s lošom prognozom.