Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


od raka pluca -do raka bronhija-nejasno


Autor Poruka

svjetlana47

10.11.2010. 09:55

Moj brat ima 54.godine.U7.mjesecu mu je digagnosticiran mikrocelularni cancer pluca.,primio je 4HT i danas je radio neke pretrage...pa Vas lijepo molim da mi pomognete u tumacenju nalaza.
Dijagnoza:
C34 - Neoplasma malignum bronchi et pulmonis
Npl pulm.1.dex. /SCLC/ LD
St post TCT pp Sy VCS (TD 20y/5fr) 20.08.2010.
St post HT/PE/No IV (X/2010)


IZ ANAMNEZE: Ponovna hospitalizacija radi restadiranja bolesti i eventualnog nastavka lijecenja HT. Subjektivno, bez znacajnih tegoba vezanih za osnovnu bolest.
KLINICKA SLIKA: Na prijemu svjestan, orjentisan, pokretan, afebrilan, eupnoican u miru, kardijalno kompenzovan - ostavlja utisak srednje teskog bolesnika. Nad plucnim parenhimom desno bazalno oslabljen disajni sum. Akcija srca ritmicna, tonovi tihi, sumova ne cujem RR 140/90mmHg.
EKG: Sinus ritam, frekvenca 98/min., intermedijalna el. osovina, BDG.
LABORATORIJSKI NALAZI: L 6.6 Er 3.3 Hgb 99 HCT 0.29 Tr 240 SUK 6.0
AST/ALT 15/11 bilT 6.8 bilD 1.37 LDH 188 GGT 22 AF 50 AU 391 urea 7.1 kreatinin 127 (fizioloski do 106) jonogram b.o. urin b.o..
TUMORSKI MARKERI: NSE i ProGRP - nalaz u radu.
RTG PA: Radioloska regresija inhomogenog zasjenjenja desno paratrahealno. Ostali intratorakalni status bez dinamike. Komparativno - poboljsanje.
REBRONHOSKOPIJA: Endoskopska regresija.
CT GRUDNOG KOSA I GORNJEG ABDOMENA: Hilopihilarno desno u gornjem reznju desnog plucnog krila njezne fibrozne promjene.
CT ENDKRANIJUMA: Nalaz u fizioloskim granicama.
TERAPIJA: Simptomatska.
ZAKLJUCAK: Ponovna hospitalizacija u nasoj ustanovi radi restadiranja bolesti nakon sprovedena IV ciklusa HT i prethodne iradiacije medijastinuma zbog sindroma gornje suplje vene. Pacijent dogovoreno otpusta kuci sa preporukom za daljnji tretman. Sugerise se pristupanje Onkoloskom konzilijumu u cetvrtak 11.11.2010. godine u 11.30 minuta radi donosenja odluke o daljem tretmanu (dodatna RT).
TH: tothema amp 2x1; Omega 3 msne kiseline tbl 1x1; vitamin C tbl a 500mg 1x2.
Unaprijed Vam se zahvaljujem i zelim Vam svako dobro.

Nabil Chalfe , dr. med.

14.11.2010. 00:30

Iz ovovog što ste naveli se može zaključiti da se kod vašeg brata radilo o tzv mikrocelularnomm karcinomu bronha koji je bio ograničen na pluća i medijastinalne strukture. Liječenje koje je provedeno je uobičajeno za takav histološki tip karcinoma s takvom proširenošću. Iz otpusnog pisma koji ste naveli može se zaključiti da provedena terapija (kemoterapija uz zračenje prsnog koša) je imala dobar odgovor u smislu kompletne remisije bolesti. Daljnji terapijski postupak može biti različit u smislu nastavka još 2 ciklusa kemoterapije ili dovršiti radioterapiju što će odlučiti konziljum ovisno o općem stanju bolesnika i podnošljivosti dosadašnje terapije.
Sa poštovanjem.