Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak bronha bez terapije - kompletirano pitanje


Autor Poruka

Father

21.11.2010. 21:45

Postovani,

Mom ocu je 85 godina. Prije 30 dana u Bolnici Jordanovac dijagnosticirano mu je slijedece:

Dolazi na pregled radi desnostranog plucnog infiltrata. Razlog rtg obrade je kasalj, otezano disanje, pojacana sekrecija. Takoder je i smrsavio. Inace je zdrav. Korsiti Irumed, Preductal. Prestao je pusiti prije 20 godina.

Iz statusa:
Glava i vrat: izvana b.o. Na plucima desno balazno oslabljeno disanje i krepitacije. Lijevo nalaz uredan.

Nalazi:
UZV pleure: desno bazalno manji pleuralni izljev.
Punkcijom se dobije 10 ml bistrog jantarno zutog izljeva za citoloski pregled.
Nalaz fiberbronhsokopije:
Nazofarinks i larinks su b.o. Lijevo je nalaz uredan. desno se uocava tumorska infiltracija vec u bronhu za gornji rezanj kojeg suzava na pukotinu. Infiltracija zahvaca sluznicu i prema kaudalno - intermedijarni bronh, bronh za srednji i donji rezanj.
Uzeti su katater aspirat i brushing za citoloski pregled.

Misljenje :
Radi se o tumoru bronha koji zahvaca veci dio desnog bronhalnog stabla.
Nakon prispjeca citoloskog nalaza slijedi dogovor za terapiju.
Za sada neka koristi Medrol 2x16 mg uz Peptoran 2x150.

Dg :
Tm pulm. dex.

Citoloski nalaz bronhoksopskih uzoraka : Carcinoma planocelullare
Citoloski nalaz pleuralnog punktata : dominiraju limfociti.

Svi sputumi napravljeni u bolnici Jordanovac su negativni.

Osim ovih lijekova za srce koji su gore navedeni i Medrola (kojeg sada uzima 1x dnevno).
Dali smo mu da pije Avemar (dodatak prehrani inace hvaljen iako ga klasicna medicina ne priznaje).
Peptoran ne trosi (jer tvrdi da ga od toga boli glava).

Ovih dana stanje se nakon mjesec dana pogorsalo na slijedeci nacin:
- u ispljuvku se povremeno nalazi krv (sto prije nije),
- slab je na nogama i inace osjeca opcu slabost (sve teze hoda),
- kaslja nekog veceg nema i to se nije pogorsalo,
- pojavile su se ranice na usnicama (kao ispucala usta),
- apetit mu je i dalje oslabljen, ali trudi se jesti i ima normalne obroke (ne gubi dalje na tezini).



Moja pitanja su:
- Obzirom na dijagnozu i na prethodni razgovor (jedno misljenje dezurnog pulmologa) da ovdje niti kemoterapija, niti zracenje nebi urodilo plodom, vec bi oca samo "porusilo", te ubrzalo i otezalo opce stanje, zar ne postoji neka metoda klasifikacije u kojem se stadiju bolest nalazi i da li se ide na neku terapiju ili ne? Jer mi nismo obavjesteni niti o stadiju bolesti niti o mogucnostima daljnje terapije, a niti o tijeku bolesti. Ponesto saznajemo na internetu i cekamo, ne znam sto, vjerojatno pogorsanje i smrt, a tako da mu nismo niti pokusali pomoci. Molim Vas, uz ispriku na ovom podugom pismu, da mi odgovorite sto da radimo, mi kao obitelj i kako da pomognemo ocu.
- Citam i o nekim pametnim lijekovima, kao npr. Tarceva, koja se koristi bas kod pacijenata sa karcinomima nemalih stanicam, koji nisu za kemoterapiju ili zracenje, no o tome nam nitko nista nije rekao.
- Da li postoje ikakvi podaci o primjeni DCA (dikloroacetata) koji se jos 2007. pojavio kao spasonosno rjesenje za tumore pluca, mozga (tako sam procitao na internetu), a iako je jos u ispitnoj fazi (ako) nudi se na jednom saitu prodaja. Da li bi on pomogao u ubijanju te bestije?
- Koliko smije dugo piti Medral (obzirom da se ipak radi o kortikosteroidima), jer znam da mu to olaksava otok koji ima od tumora.
- Zasto je slab na nogama i kako ga “podici” da moze malo hodati (radi se o covjeku koji je bez obzira na svoje visoke godine uvijek bio u pokretu, pa ga ovakvo staticno stanje dodatno deprimira, sto nije dobro u borbi “za opstanak”)

Znam da je otac vec star, ali znate nikad vam otac nije dovoljno star da umre, a pogotovo tako da niste nista poduzeli da mu olaksate zopce stanje.

Molim Vas za odgovor, da li se iz svega gore navedenog moze iscitati u kojem je stadiju, da li postoji kakva terapija za njega i kako mu mozemo pomoci ili barem olaksati.

Unaprijed sam Vam zahvalan !

Nabil Chalfe , dr. med.

15.12.2010. 18:10

IZ navedenih podataka ne može se zaključiti o kakvom stadiju bolesti se radi. Obzirom na dob vašeg oca a i vjerojatno njegovo opće stanje nije indicirana kemoterapija. Ukoliko je opće stanje vašeg oca dobro a karcinom lokaliziran samo na plućima dolazi u obzir radioterapija. Nije mi jasno zbog čega mu je propisan Medrol ?. Pojava krvi u iskašljaju je uobičajena pojava uz karcinom pluća. Slabost u nogama može biti posljedica proširenosti bolesti (metastaze u mozgu?) ili čak nuspojava Medrola. Preporučam vam da se obratite vašem liječniku.
Sa štovanjem