Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak pluća sa 3 metastaze na malom mozgu


Autor Poruka

bunti

12.02.2009. 21:50

Poštovani,
mom ocu je jučer dijagnosticirane 3 metastaze na malom mozgu, a naknadnim snimkom pluća je dijagnosticiran rak pluća veličine 40 x 40 mm.
Liječnici žele da se zračenjem djeluje na mozak, i na metastaze?
Što da očekujem i kako da se intervenira na pluća???
Hvala vam i Srdačan pozdrav!
Bunti

Nabil Chalfe , dr. med.

15.02.2009. 17:00

Obzirom da narav opisane sjene na plućima još nije razjašnjena, potrebno je prvenstveno učiniti bronhoskopiju kojom se u 80% slučajeva može citohistopatološki utvrditi dali se radi o primarnom tumoru pluća koji se proširio na mozak. Naime, nađena sjena na plućima također može biti metastaza tumora drugog organa. Inače metastaze mozga se mogu liječiti tzv otvorenom neurokirurgijom, radioneurokirurgijom ili klasičnom radioterapijom. U slučaju Vašeg oca, obzirom na mjesto i broj metastaza klasična radioterapija čitavog mozga je metoda izbora. Po provedenoj radioterapiji mozga te ukoliko se utvrdi da se radi o primarnom tumoru pluća, ovisno o općem stanju Vašeg oca i histološkom tipu raka, provest će se i kemoterapija.

bunti

21.02.2009. 22:15

Poštovani doktore Nabil Chalfe,
hvala vam na vašem odgovoru.
Znate li možda nešto o vakcini protiv raka pluća koja se primjenjuje na Kubi, ime lijeka je
CimaVax EGF, i znate li u kojoj fazi se smije uzimati?
Hvala vam lijepo na vašem odgovoru!
Srdačan pozdrav!
Bunti

Nabil Chalfe , dr. med.

25.02.2009. 22:05

CimaVax EGF je vakcina koja se primjenjuje trenutno na Kubi u liječenju karcinoma pluća nemalih stanica. Na žalost o navedenom lijeku dosada je objavljena samo jedna studija koja je povedena na 80 bolesnika i navodno ti bolesnici su imali 4-5 mjeseci duže preživljavanje u odnosu na druge. U svakom slučaju podaci o tom lijeku još nisu pouzdani. Lijek nije dostupan u Europi. Lijek koji djeluju po sličnom principu je također Erlotinib i on je registriran u Hrvatskoj.

bunti

20.03.2009. 09:30

Poštovani doktore Nabil,
hvala Vam na vašem odgovoru.
U međuvremenu je dijagnosticiran vrsta raka koju moj otac ima, riječ je o mikrocelularnom raku pluća sa tri metastaze na malom mozgu.
Terapija je
1) za rak pluća - 3 puta po 3 kemoterapije, svaki ciklus od tri kemoterapije je nakon razmaka od 21 dan
2) za metastaze na mozgu - 5 zračenja u kontinuitetu, svaki dan po jedno
Upravo smo završili jedan ciklus kemoterapije, i završavamo 5 to zračenje malog mozga.
Što dalje trebamo poduzeti? Jel potrebno napraviti neke nove nalaze, naš onkolog želi napraviti novi CT mozga tek 5 mjeseci nakon zračenja?
Hvala vam i srdačan pozdrav!

Nabil Chalfe , dr. med.

24.03.2009. 17:10

U ovoj fazi liječenja Vašeg oca potrebno je učiniti pretrage koje će pokazati stupanj odgovora tumora na terapiju. Obzirom da se radi o mikrocelularnom karcinomu očekuje se dobar odgovor na primjenjenu terapiju, a to će se pratiti po kliničkoj slici (npr nestanak tegoba od metastaza mozga) , razini tumorskih markera u krvi (NSE) te rtg snimci pluća. Kontrolni CT mozga potrebno je planirati ovisno o tijeku bolesti i odgovoru na buduću terapiju.

VILENJAKBILJANA

26.07.2010. 12:30

MOJ OTAC SE JAVIO U BOLNICU ZBOG GLAVOBOLJA,NESIGURNOG HODA I POVRAĆANJA GDE MU JE USTANOVLJENA SLEDEĆA DIJAGNOZA

Molim Vas za mišljenje i dodatno objašnjenje dijagnoze.

OTPUSNA DIJAGNOZA:
Meta cerebri multiplices vs bronhogenes.
Infiltratio pulm l.dex.vs primaria.
Osteoysis VTh VII maligna.
Syndroma paraplegiae inf. et incontinentio alve et urinae.
Status post irradiationem cranii pp meta cerebri miltipleces

Na PA snimku grudnog koša okrugla infiltracija parakardijalno desno promera 5x4 cm na profilu locirana više pozadi.Biohumoralno povišene vrednosti azotnih materija i kreatinina,CRP-a.Citološkim pregledima sputuma u više navrata nisu nađene maligne ćelije.

Lečenje sprovedeno infuznim rastvorima simtomaticima,kortikosteroidima i antiedematoznim terapijom.Kraće vreme dolazi do stabilizacije neuroloških ispada i popravljanja opšteg stanja zdravlja.U tom periodu sprovedena palijativna iradijacija kranijuma.Pri kraju hospitalizacije pogorsanje opsteg stanja i neuroloških tegoba sa razvojem paraplegije i inkontinencije.Imajući u vidu sve okolnosti,proširenost bolestio i opšte stanje pacijenta (KPS-50)predlaže se dalja simptomatska i potporna terapija u kućnim uslovima.

PREPISANA TERAPIJA:

Phenobarbiton tbl.0.1 1x1 uveče,tbl.bromazepam 3mg 1x1 .Diklofenak duo 2x1,tabl.Ranitidin 150mg 1+0+1,Klometol 2x1

U pitanju je pacijent godišta 1946.


Imajući u vidu pogoršanje njegovog stanja nakon zračenja molim Vas da mi pojasnite da li je to reakcijana zračenje ili je to stanje od bolesti.Ako je reakcija na zracenje koliko onatraje i kad se mogu ocekivati poboljsanja.Ako dođe do popravljanja stanja da li se dalje rade još neke terapije?

Nabil Chalfe , dr. med.

04.08.2010. 22:30

Pogoršanje općeg stanja u smislu paraplegije i inkontinencije nisu komplikacije zračenja kranijuma nego su simptomi metastaza u kičmenu moždinu. Takvo stanje se može liječiti neurokirurškim zahvatom kojom se vrši dekompresija leđne moždine a ukoliko stanje bolesnika ne dozvoljava operativni tretman potrebno je izvršiti zračenje segment kičme koji je zahvaćen tumorom.