Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca bronha i pluca - kemoterapija i zracenje


Autor Poruka

nila1954

15.07.2010. 11:30

Mom ocu (rođ. 1925.) prije 2 godine postavljena je dg. Neo pulmonum (C.34)
____________________________________________________________________________________________________________________________________
NALAZI (lipanj 2008.):

RTG sn ramena i kralježnice: na snimci desnog ramena u dva smjera i c. kralježnice nema rtg vidljivih znakova patološke pregradnje kostiju. Na snimci cervikalne kralježnice vidi se suženje i.v. prostora C5-C6 kralješku uz osteohondrozu pokrovnih ploha. Naznačena je i osteofitoza što govori za deformirajuu spondilozu. Lijevo u visini C2-C3 kralješka uočava se okruglasto ovapnjenje, vj. ovapnjela limfna žlijezda.
RTG sn pluća: lijevo u srednjem i donjem plućnom polju plošno, homogeno, neoštro ocrtano zasjenjenje infiltrativnog procesa. Preostali dijelovi pluća i cor - b.o. Slojevi: na frontalnim tomogramima kroz lijevo pluće u slojevima od 7, 9, 11 cm vidi se u području lingule lijevo ekspanzivno infiltratitvna gotovo kao šaka velika sjena sa centralno jače zgusnutim zasjenjenjem koje je prema okolini nejasno i neoštro ocrtano. Unutar zasjenjenja obilan u kaudalnom raspletu bronho-vaskularni crtež, bez vidljivih amputacija.
CT pluća: Hilarno obostrano te u području bifurk. ugla vide se kalcifikacije u l.č. Aorta descedens je ljuskasto kalcificirana. U ventralnom dijelu - trokutasto oblikovana hiperdenzna zona, koja polazi od hilusa i seže do torakalnog zida, oštro je ocrtanih kontura, a unutar tih područja vidi se vrpčasta formacija koja odgovara bronhu. Kaudalniji slojevi pokazuju nestanak te formacije, uz sada prikazano zadebljanje medijastinalne pleure lijevo u ventralnoj polovici, tik uz srce, širine 2 mm, blago valovitih mjestimično izvučenih kontura. Retrakcija cordis u lijevu stranu jer je odebljala pleura fiksirana i uz toraklni zid.
Sloj učinjen u visini bifurkacije traheje pokazuje kondenzaciju plućnog parenhima u prednjem dijelu lijevog pluća koja svojim izgledom i gustoćom prvenstveno odgovara lokaliziranoj karnifikaciji.Odebljanje medijastinalne pleure lijevo u prednjem dijelu uz konturu srca, koja se prati čitavom visinom lijevog ventrikula, uvjetuje umjerenu retrakciju srca lijevo i obzirom na te promjene, radi se o organiziranom medijastinalnom izlijevu, odnosno sada formiranoj kožuri.Koštani dijelovi toraksa . b.o.
Scinintigrafski nalaz: Lijevo pluće znatbo slije perfundirano nego desno, osobito gornja polovina, u anteriornoj projekciji - trakasto oblikovana, neošztro ograničena zona hipoperfuzije. Desno se nešto slabija perfuzija registrira u projekciji posterobazalnog segmenta kao i u parahilarnom području.
Jetra i mozak: bez patološke indikacije radioindikatora.
Kosti: Na oba ramena intenzivna nakupina radioindikatora. U srednjem dijelu vratne kralježnice - lijeva polovina vii se neoštro ograničena i intenzivnija nakupina radioindikatora. Zdjelica - b.o.
BRONHOSKOPIJA: Ušće za gornji režanj vidljivo - u njemu se dobro vidi slobodno ušće za apikoposteriorni segment i ušće lingule koje je u dubini optururano karfiolastim tumorom.
Fiberobronhoskopija: Razmazi za citološku analizu. Nalaz - atipične epitelne stanice, susp. maligna neoplazma.

Zaključak: dijagnoza odgovara operabilnoj malignoj neoplazmi lingule (C 34)

Bez op.

Telekobalt th: max. doza 99, 5904 Gy (10.374 R), Žar. doza: 49, 92 Gy (5.2000 R)

Prvi ciklus kemoterapije (Endoxan, MTX)
____________________________________________________________________________________________________________________________________

NALAZI (listopad 2008):
Na CT preglednoj snimci srca i pluća kao i u lijevom profilu, u komparaciji s ranijim snimkama, vidi se znatno smanjen pat. proces lijevo hiloperihilarno bazalno - prepruka: tomografija, bronhografija.
Na kranijumu se registriraju obostrano i frontalno i parijetalno multiple neoštro ograničene, nakupine radioindikatora koje do sada nisu bile registrirane. Isto i u medijalnom dijelu mandibule desno. Radioindikatori prisutni i u hrskavičnom dijelu VI. rebra desno sprijeda. Isto i srednjoj trećini cervikalne kralježnice u lijevoj i desnoj polovini.

Th : kemoterapija: idem
____________________________________________________________________________________________________________________________________
NALAZI (svibanj 2009.)

CT pluća i bronha - bez promjena u odnosu na 2008.
Scintografija kosti. nalazi kao i zadnji. Sada se registriraju i radioind.u projekciji spine skapule desno. Također nakupljanje istih u projekciji prednjih krakova III. i iV. rebra desno. Na scintogtamu kralježnice tegistrira se intenzivirana okrugla patološka akumulacija radioind. u projekciji Th - cc 3,4, čitav Th - 11 se prikazuje intenzivnije, Th - 10 - nakupina radionindikatora desno. Isto i u projekciji L-S prijelaza.
Intenzivna koštana pregradnja.
Scintografija pluća: nalaz lijevo isti kao i 2008., desno inhomogena perfuzija sa naznačenom zonom hipoperfuzije suprahilarno.
Tijekom boravka pacijent primio Endoxan 300 mg 5 dana, MTX 35 mg, 2. i 4. dan. Slijedeća dva ciklusa neka primi u mjestu boravka po istoj shemi. Ciklus započeti u kolovozu 2009.
___________________________________________________________________________________________________________________________________

NALAZ ( siječanj 2010.)
CT srca i pluća uz rtg: Cijeli lijevi hemitoraks zasjenjen plošnom homogenom sjenom gustće mekih česti s jedva nešto transparentnim dijelom kranijalno. Srce i medijastinalne strukture privučene lijevo. Kroz zasjenjeno područje dobro se prati transparencija traheje, pomaknute lijevo, dok se lijevi glavni bronh 2 cm nakon bifurkacije više ne može pratiti, bez prikaza uzroka opstrukcije. Prikazuju se rtg prozračnijim stražnje partije plućnog parenhima, uz okruglu sjenu gustoće mekih česti.
BRONHOSKOPIJA: Lijevi glavni bronh 3 cm nakon račvanja kompletno opstruiran novostvorenim tkivom koje na dodir krvari. Učini se "tupf" preparat za citološku analizu.
CITOLOŠKI NALAZ: Ca planocellulare
HISTOLOŠKI NALAZ: Ca planocellulare corneum ( C38.0)

Scintografija: Lijevo pluće u potpunosti izostalo sa scintografskog prikaza, tj. registrira se tek naznačena akumulacija RI u projekciji njegovog srednjeg dijela.
Ostalo - bez promjena.

Th: novi protokol kemoterapije: (Adriamycin, Endoxan, MTX, Oncovin) koju je pacijent dobro podnio.
Drugi ciklus kemoterapije provesti u mjestu boravka (veljača 2009) po shemi: Adriamycin 40 mg iv, 1. dan, Endoxan 500 mg iv 1. do 5. dan, MTX 40 mg 2. i 4. dan, Oncovin 1,5 mg iv 1. i 5. dan Treći ciklus provesti u ožujku 2010.

Hospitalizacija - lipanj/srpanj 2010.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Otac se inače osijeća dobro, teže diše, ali sveukupno stanje s obzirom na dg i kemoterapiju mu nije tako loše. Zna da mu kemoterapija samo produžava život i u vezi toga je potpuno objektivan. Kakve su prognoze ???




Nabil Chalfe , dr. med.

18.07.2010. 21:35

Kod vašeg oca radi se dakle o lokalno proširenom karcinomu bronha pločastih stanica. U takvom slučaju je preporučljiva radiokemoterapija. Vaš otac je primio radioterapiju uobičajene doze. Što se tiče kemoterapije primjenjen je neuobičajeni protokol (moguće zbog popratnih bolesti i lošeg općeg stanja) . Uobičajena je praksa primjena prve linije kemoterapije i to Cisplatina bazirana terapija uz jedan od citostatika III generacije (Gemcitabin ili Paklitaxel). Zadnji kontrolni nalazi po primjenjenoj terapiji ukazuju na pogoršanje (u smislu veće proširenosti bolesti ) što nalaže promjenu kemoterapijskog režima i prijelaz na tzv drugu liniju kemoterapije koja podrazumijeva primjenu drugih citostatika kao što je Docetaxel . Vaše pitanje koje se odnosi na prognozu je teško odgovoriti jer statistika nam govori da prosječno preživlljavanje kod karcinoma bronha takve proširenosti je oko 14 mjeseci računajući od trenutka postavljanja dijegnoze

nila1954

19.07.2010. 18:20

Najljepse zahvaljujem. Da, primjenjen je drukciji protokol kemoterapije zbog bolesti jetre druge etiologije. U slijedecem ciklusu, spomenuti su upravo lijekovi koje i Vi spominjeta, a jetra je (privremeno) sanirana.

Nabil Chalfe , dr. med.

25.07.2010. 20:45

Nema na čemu !
Poštovanje