Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upala pluća


Autor Poruka

DAVID TAMARA

13.10.2010. 16:10

Dobar dan.
Moj otac je legao u bolnicu prije 7 dana s dijagnozom jaka upala pluća. Imao je CRP 202. Na rtg snimku postoji sjena dosta jaka. U bolnici su mu rađeni nalazi ekg koji nije u redu, stalno je prisutna aritmija, ali tati ne stvara poteškoće. Sumnja na emboliju je otklonjena scintigrafijom. Rađeni su tumorski markeri, nalaz je u redu, nijedan marker nije povišen. Rađen je uzv abdomena i samo je primijećen pijesak u žuči. Danas je CRP 20, ali se sjena s pluća nije povukla. Naručen je za CT u petak.
Ovo je tati 3 upala pluća u zadnje 3-4 godine. Znam da ćemo znati u petak radi li se o tumoru, ali me zanima, je li moguće da sjena nije tumor nego neki ožiljak od ranijih upala. Ako je ipak tumor, da li je izlječiv ako su markeri u granici normale? Koliko žive ljudi s tumorom pluća? Tata ima 58 godina i nikada nije pušio.

Nabil Chalfe , dr. med.

22.10.2010. 15:15

7 dana liječenja je prekratko vrijeme da bi se radiološke promjene od upale pluća nestale. To što je CRP pao govori da je upala svakako bila prisutna i da je akutna faza upale je prošla. CT će svakako pokazati postoji li mogućnost da je upala nastala zbog pridruženog tumorskog pocesa. Ukoliko takva sumnja postoji potrebno je učiniti bronhoskopiju. O prognozi preživljenja od karcinoma pluća ne mogu odgovoriti bez podataka o tipu i proširenosti tumora. Razina tumorskih markera ne može se povezati s operabilnošću karcinoma bronha.