Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinom vulve


Autor Poruka

verena

12.05.2008. 22:45

Moje pitanje je jednostavno: nakon hospitalizacije i zračenja /30 zračenja fotonima/ i još me čeka 2xpo 5 zračenja elektronima na ciljana polja, imam velikih problema s kožom, probavom i crijevima. Nakon prvih 17 zračenja fotonima terapija je morala biti prekinuta i bilo je potrebno gotovo 2 mjeseca da se saniraju rane, opekotine na koži i sluznici. Došlo je do velikih problema zbog učestalih proljeva i bolova u doljnjem dijelu crijeva.
Nakon pauze dobila sam još 10 zračenja fotonima. Nuspojave su što se tiče kože blaže, svaki dan već treći mjesec idem na toaletu u bolnicu, mažu me kao i ja sebe genicijanom violet.
Ostali su veliki problemi s crijevima. Gdje mogu naći preporuku o načinu prehrane? Dijetoterapija nakon terapije zračenja? Moji liječnici su mi dali samo neke opće preporuke koje znam i sama: ne masno, ne začinjeno, ne konzervirANO ITD. Mojim crijevima to očito nije dovoljno. Moji liječnici su onkolozi- radiolozi i savjetovali su mi da savjet potražim od nekog drugog.
Hvala!

Marija Hršak, dr. med.

03.06.2008. 22:35

Poštovana, na žalost problemi koje ste naveli vjerojatno su posljedica liječenja Vaše osnovne bolesti. Moglo je doći do oštećenja sluznice crijeva, te zbog toga nastanka bolova u donjem dijelu probavnog sustava i proljeva. Teško je na temelju Vašeg pisma zaključiti točno o čemu se radi, te bi najbolje bilo da se o načinu prehrane, kao i o daljnjim pregledima obratite liječniku gastroenterologu, kao i Vašem radioterapeutu.