Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin 1


Autor Poruka

lora86

07.11.2009. 21:05

Imam par pitanja...Ovako: zadnji papa test mi je pokazao CIN1 i promjene povezane s HPV-om...što me čudi, jer kod spolnih odnosa prilično pazim, koristim kondom. Zanima me kolika je vjerojatnost da imam HPV?

Marija Hršak, dr. med.

08.11.2009. 18:40

Poštovana, morate napraviti HPV genotipizaciju - to je uzimanje brisa iz vrata maternice na HPV, da bi ste vidjeli da li imate HPV ili ne.
Inače, kondom nije stopostotna zaštita od HPV infekcija.

DELFA

03.03.2010. 00:05

Poštovana!
Molim vas da mi pomognete jer ludim polako... U četvrtom mjesecu prošle godine zavrsila sam na operaciji jer sam imala krvarenje u jajniku.. i od onda je sve bilo u redu...Međutim u 12 mj mi je papa test pokazao cin1 i promjene povezane sa hpv.U 1.mj ove godine sam bila na kolposkopiji i kad sam odnjela nalaz svom gin rekla mi je samo da dodem sad u 4. mj da se papa test ponovi... imam li razloga za zabrinutost i kako hpv i cin mogfu utjecati na trudnocu?

Marija Hršak, dr. med.

12.03.2010. 10:45

Poštovana, treba svakako ponoviti PAPA u travnju i ovisno o rezultatu tog nalaza Vaš će Vas ginekolog uputiti u daljnje postupke. Bilo bi dobro napraviti briseve vrata maternice i tipizaciju na HPV virus da se vidi da li postoji kakva upala koju treba liječiti i da li je HPV visokog rizika prisutan. U svakom slučaju, potrebne su redovite ginekološke kontrole ginekologa i redoviti raditi PAPA test.
Abnormalnosti na vratu maternice u smislu CIN I u pravilu ne utječu na trudnoću.