Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV visokog rizika bez ikakvih simptoma


Autor Poruka

bubi1982

24.11.2009. 20:20

Godinama su mi svi nalazi PAPA testa u redu, samoinicijativno sam nedavno otisla na testiranje za HPV, klamidiju, miko- i ureaplazme. Sve negativno osim HPV visokog rizika ali za koji nema nikakvih drugih simptoma hvala bogu, nema nikakvih promjena stanica i sl.
U vezi sam 4 godine, znaci samo jedan partner, ima li i on znaci HPV i treba li ici na testove ili kod urologa?
Je li uopce moguce da 4 godine imam HPV visokog rizika bez ikakvih posljedica ili to ipak znaci da sam se zarazila nedavno?
Ako da, je li moguće da je to radi smanjena imuniteta u zadnje vrijeme, ili je ipak rijec o tome da je partner to "pokupio" od druge osobe i naknadno me zarazio?
Kao novopeceni mladenci planiramo dijete pa je li pametno da koristim preparate za dizanje imuniteta (beta-3-glukan, aloe vera) te prenatal i sl. preparate za trudnice pa za par mjeseci prestanem piti tablete i krenemo na bebicu? Tako smo nekako planirali...
Ginekologica mi je ionako rekla da nemam sta drugo poduzeti nego dizati imunitet te tek za 6mj. raditi papu a za godinu dana ponovni test na hpv...
Mislite li da ipak trebam pricekati da HPV "nestane"?
Hvala unaprijed na odgovoru na panicno pitanje

bubi1982

27.11.2009. 23:20

Negdje na forumu procitala sam Vaš odgovor da preporučate cijepljenje Cervarix cjepivom ukoliko je PAPA test u redu, da se treba posavjetovati s ginekologom, bi li to pomoglo i u mom slučaju s obzirom da nemam promjena na stanicama grlića maternice a pozitivna sam na HPV visokog rizika vjerojatno već duže vrijeme?

Marija Hršak, dr. med.

29.11.2009. 18:25

Poštovana, nemoguće je reći od kada imate HPV infekciju i kada ste se zarazili. Moguće je da ste se zarazili prije par godina, ali se Vaš imunološki sustav borio protiv infekcije dovoljno dobro. U jednom trenutku imunološki sustav može oslabiti, npr pod utjecajem stresa, gripe,..., te se infekcija HPV-om može tada i ispoljiti. Savjetujem da za 4 mjeseca ponovite PAPA test i HPV genotipizaciju, odnosno onako kako Vam je preporučila ginekologica. Cijepljenje protiv HPV se ne provodi dok je HPV pozitivan, i ne provodi se u trudnoći. Svakako je dobro da uzimate neke od preparata za jačanje imuniteta.

bubi1982

29.11.2009. 21:55

Hvala na odgovoru.
Nadam se iskreno da Vas više neću trebati ništa pitati blunk