Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim pomoć


Autor Poruka

karlaZG

11.03.2010. 18:20

Poštovani. Molila bi da mi pomognete pošto mi je to neugodno pitati svojega ginekologa. Naime imam 28 godina i imala sam CIN III te sam bila na konizaciji i 3 mjeseca nakon na rekonizaciji nakon cega je patološki nalaz napokon bio dobar te u prvom mijesecu ove godine prvu kontrolu gdje je papa test bio uredan. Odnose sa svojim deckom nisam imala godinu dana.Niti ja niti on ne podnosimo kondome baš najbolje. Prije pola godine on je isao na kompletnu pretragu na hpv i sve ostale bolesti klamidiju,ureoplazmu, candidu itd.. itd..( bris uretre, te davanje uzorka sjemena i mokraće) te je na sve negativan osim što mu je pronadjen HPV niskog rizika. Pošto sam čitala da hpv niskogrizika nije uzročnik CIN-ova moje pitanje glasi. Da li ja i decko napokon mozemo imati spolni odnos bez zaštite, kako vaginalni tako oralni. Hvala vam puno na odgovoru .

Marija Hršak, dr. med.

12.03.2010. 10:45

Poštovana, kondom ne pruža potpunu zaštitu od HPV infekcije. HPV visokog rizika uzrokuje abnormalnosti na stanicama vrata maternice u smislu displazija - CIN I, CIN II, CIN III, dok HPV niskog rizika uzrokuje promjene na sluznici i koži u smislu pojave bradavica, šiljastih ili ravnih(kondilomi). HPV se prenosi spolnim putem, sli za prijenos infekcije dovoljan je samo i kontakt kože i sluznice.
Stoga, teško je odgovoriti na Vaše pitanje o prestanku upotrebe kondoma. Ukoliko kod Vas i Vašeg partnera postoje ikakve bradavičaste tvorbe na spolovilu, potrebno ih je ukloniti,mada se one često znaju i vraćati. Preporučujem svakako jačanje imunološkog sustava nekim od preparata prisutnih na tržištu.

karlaZG

12.03.2010. 13:00

Hvala puno na odgovoru. Niti ja niti on nemamo nikakvih vidljivih bradavica na spolovilu.

karlaZG

13.03.2010. 01:10

Samo jedno još podpitanje molim vas. Znaci niskorizicni HPV mi ne moze vratiti moju bolest?