Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN 2 i kontracepcija


Autor Poruka

marinac

23.11.2007. 12:40

Poštovana,
prošle godine mi je Papa testom utvrđen CIN 2.Uzimala sam terapiju Hiramicin i Albothil.Nakon toga sam ponovila Papa test koji je pokazao CIN 3.Napravila sam kolposkopiju i biopsiju i nalaz je pokazao CIN 2.Od tada ponavljam Papu svaka 4 mjeseca i nalazi su uredni.Zanima me da li sam trebala napraviti bris ili test na HPV ili nešto drugo jer moj ginekolog uporno govori da je to sve normalno i da se ne trebam brinuti.
S ozirom da nikad nisam imala nikakvih problema a imam 32 godine i dva poroda iza sebe ovo me uzrujava.Molim vas da mi odgovorite da li trebam napraviti još neku pretragu.I smijem li uzimati kontracepcijske tablete npr.Yasmin?

Marija Hršak, dr. med.

28.11.2007. 12:27

Poštovana,
kod displazija na vratu maternice visokog stupnja (CIN II i CIN III) potrebno je učiniti briseve vrata maternice, te liječiti eventualnu upalu, kao i učiniti tipizaciju humanog papiloma virusa (HPV). Nakon toga slijedi kolposkopija. Kod urednog nalaza kolposkopije preporučuje se citološka kontrola (PAPA test) za tri do četiri mjeseca. Kod abnormalnog kolposkopskog nalaza, potrebna je histološka potvrda vidljive promjene - biopsija, što je kod Vas i učinjeno. Budući da je kod Vas biopsijom potvrđena dijagnoza PAPA testa - CIN II, potrebno je ponoviti PAPA test za tri do četiri mjeseca, kao što Vam je Vaš ginekolog i učinio. U slučaju urednog nalaza PAPA testa nakon biopsije, potrebne su citološke kontrole svakih četiri do šest mjeseci tijekom dvije godine. Ukoliko je PAPA test cijelo to vrijeme uredan, nakon dvije godine možete kontrole raditi jedanput godišnje.
Što se tiče korištenja oralne kontracepcije Yasmin, ona je dozvoljena, mada se kod ovakvih PAPA nalaza preporučuje i upotreba kondoma. Bilo bi dobro i jačati imunološki sustav za to predviđenim preparatima.