Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin 3


Autor Poruka

Kim

16.01.2008. 10:50

Poštovana,
papa testom utvrđen mi je cin 3,te sam nakon toga upucena na kolposkopiju,te biopsiju..nakon biopsije sam ponovno bila na kolposkopiji,te cu sada ici ponoviti papa test da vidimo jel` štogod drugačija slika..nisam radila hpv tipizaciju(nitko mi ju nije niti predložio),ali namjeravam ju učiniti uz idući papa test na vlastito inzistiranje..nisam rodila,imam 26 godina...upućena sam u letz i klasičnu konizaciju(nadam se da ću to izbjeći)..zanima me da li imam neki propust po pitanju obavljenih pretraga..ljuti me što mi hpv tipizacija nije predložena,treba li?..ginekolog mi je upravo otišao u mirovinu i sad cijelu priču selim drugomesad..nadalje,ako biste bili ljubazni pojasniti mi što mi vjerovatno slijedi nakon novog nalaza pape,koji će pretpostavljam, također biti cin 3 ili u naj slučaju 2(sumnjam da je biopsija mogla biti toliko terapeutska),te što je za pretpostaviti da će biti moja terapija u slučaju da to nije konizacija.
Hvala

Marija Hršak, dr. med.

19.01.2008. 02:15

Poštovana, sve što je učinjeno u Vašem slučaju je po pravilima struke. Nakon nalaza PAPA testa CIN III postupak je kolposkopija i ovisno o nalazu kolposkopije učini se biopsija. Kod nalaza CIN III smatra se da je HPV visokog rizika pozitivan, te stoga Vaš ginekolog tipizaciju niti nije tražio, što ne znači da je Vi ne trebate napraviti. U Vašem upitu niste rekli kakav je bio histološki nalaz nakon biopsije, jer i o tom nalazu ovisi daljnji postupak. U svakom slučaju, samom biopsijom se odstranjuje bolesno tkivo sa vrata maternice, te je velika mogućnost da će slijedeći PAPA test biti uredan, te ga treba dalje nešto češće kontrolirati. U slučaju da PAPA test ne bude uredan, postupak će ovisiti o nalazu.