Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ranica


Autor Poruka

polar

10.07.2007. 22:30

Poštovana doktorice,
nedavno sam bila na pregledu kod ginekologinje koja mi je rekla da imam ranicu na grlicu maternice i da ona smatra kako mi je to napravilo dugotrajno koristenje triquilara.dobila sam betadine vagitorije i vagisan vaginalete i rekla mi je da moramo cekati rezultate papa testa te ukoliko je dobar da se vidimo za godinu dana.ukoliko nije moram se javiti na dodatne pretrage.imam 23 god,stalnog partnera s kojim ipak uvijek koristim prezervativ,poprilicno sam sigurna da sam zdrava.zanima me na sto jos ta ranica moze ukazivati jer sam se jako uplasila.
unaprijed zahvaljujem

Marija Hršak, dr. med.

24.11.2007. 11:40

Poštovana, za početak, nešto malo o građi maternice. Maternica je organ građen od vrata i tijela maternice. Vrat maternice se sastoji od dva dijela, onog koji se izbočuje u rodnicu i onog koji je iznad rodnice i spojen je s tijelom maternice. Onaj koji se vidi u rodnici naziva se porcija. Kroz cijelu dužinu vrata maternice prolazi kanal vrata maternice i nastavlja se u šupljinu materišta. Površina porcije i kanal vrata maternice obloženi su različitom vrstom sluznice. Granica između te dvije sluznice nije stalna i pomiče se ovisno o životnoj dobi, hormonalnom statusu ili prisutstvu upale. Hormonski, upalni i traumatski (porođaj) čimbenici mijenjaju izgled porcije. Često puta pri ginekološkom pregledu nalazimo promjenu na porciji koja se zove eritroplakija (crvena mrlja), što je dobroćudna promjena. Nekada se takva promjena zvala "ranica", što je netočno, jer nije riječ o oštećenju tkiva, već samo o pomicanju sluznice iz kanala vrata maternice koja je crvena, prema površini porcije gdje je sluznica blijedoružićasta. Međutim, ova dobroćudna promjena kroz duže vrijeme može pogodovati i razvoju nekih patoloških promjena na vratu maternice, stoga je nužna redovna citološka obrada (PAPA test). Svi daljnji postupci (uzimanje obrisaka vrata maternice, kolposkopija ili biopsija) provode se ovisno o nalazu rezultata PAPA testa.